- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Уштеда горива: Како најекономичније возити на ауто-путу?

© Фото : Pexels/Photo by photoGraph Ауто-пут
Ауто-пут - Sputnik Србија, 1920, 07.03.2024
Пратите нас
При којим брзинама је ваш аутомобил најекономичнији? Скоро сваки возач ће развити неку своју филозофију и мислити да зна одговор на ово питање, али постоје нека правила која су већ доказана.
Наиме, закон каже да ауто-путем у Србији не сме да се вози брже од 130 km/h, а оптимум с гледишта потрошње горива још је нижи.
Већина аутомобила може да постигне максималну брзину од 170 km/h, а неретко и више. Оптимално за мотор и потрошњу је осетно нижа брзина, а притом је важно и да се не убрзава нагло. Генерално је правило да треба убрзати што пре, пребации у највишу брзину, возити до 90 km/h и одржавати обрт мотора од 1500 до 2500 о/мин, пише „Ревија ХАК“.
Дакле, потрошња је тада најнижа, а оптерећење мотора најмање.

Како возити на ауто-путу?

Немачки стручна организација ТÜVсаветује да се брзинама које су од 70 од 80 одсто од максималне. Дакако, на путевима где је ограничење 130 km/h, јасно је да се више од тога не сме. Аутомобил који има максималну брзину 150 km/h требало би зато да остане у распону брзина између 105 и 120 km/h.
Немачки ауто-клуб (ADAC) израчунао је да аутомобили средње класе при вожњи од 160 km/h троше до две трећине више горива него при 100 km/h.
Уз максималну брзину, постоји још низ трикова за снижавање потрошње горива. Златно је правило да се вози смиренијим ритмом, без наглих убрзавања и кочења, као и да се брзина планира, посебно ако се вози путем с доста успона.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала