- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Викендице нису тражене као пре: Разлог је мање-више један, а са њим и нова навика купаца

© Фото : Pexels: Photo by Valeriia Miller Кућа на планини
Кућа на планини - Sputnik Србија, 1920, 07.03.2024
Пратите нас
Викендице су донедавно биле најтраженије на тржишту некретнина. Експанзија је почела током пандемије, али према званичним подацима Републичког геодетског завода ситуација се променила јер се заинтересованост за викендице вратила на некадашњи ниво.
Јелена Давидовић, са портала некретнине.рс изјавила је за Блиц бизнис да је продаја викендица 2023. пала за 30 одсто у односу на 2022. годину.

Због чега је дошло до промене тренда?

Новина на тржишту подстакнута експлозивном тражњом за викендицама из 2020. године била је појава односно изградња стамбених комплекса и апартмана у ванградским и планинским подручјима. У прилог томе говоре подаци да се одмах после пласирања нових пројеката прода већина некретнина.
Поред потребе за природом купци желе и одређени садржај као и могућност одржавања некретнине за време њиховог одсуства.
Може се констатовати да инвеститори пажљиво прате где је усмерено интересовање купаца, какав им је садржај потребан, као и колико је важан значај месечног одржавања уколико се купци након куповине определе за рентирање своје некретнине.

Богат си ако имаш своју кућу и своју земљу

Сигурно је да и даље постоји интересовање како за викендицама тако и за сеоским имањима јер у српском народу се каже да је човек богат уколико има своју кућу и земљу.
У прилог томе говоре и подаци из четвртог квартала 2023. године. Према врстама непокретности, само је трговина пољопривредним земљиштем забележила међугодишњи раст од 38 одсто као и раст у броју купопродајних уговора од осам одсто.
Друге врсте непокретности продавале су се мање у односу на 2022. годину.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала