- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

„Ништа без жена“: Када дајете крв - неко, негде вам узвраћа осмехом /фото/

© Sputnik / Лола ЂорђевићАкција добровољног давања крви под слоганом "Ништа без жена"
Акција добровољног давања крви под слоганом Ништа без жена - Sputnik Србија, 1920, 08.03.2024
Пратите нас
И овог 8. марта, четрнаесту годину заредом, Институт за трансфузију крви Србије организовао је акцију добровољног давања крви под слоганом „Ништа без жена“.
Обележавајући међународни празник жена, Институт на овај начин жели да захвали свим дамама добровољним даваоцима крви, као и да подстакне све оне које до сада нису давале крв да се прикључе и постану даваоци.
© Sputnik / Лола Ђорђевић"Селфи за тату" - Девојка прави селфи током добровољног давања крви
Селфи за тату - Девојка прави селфи током добровољног давања крви - Sputnik Србија, 1920, 08.03.2024
"Селфи за тату" - Девојка прави селфи током добровољног давања крви
Већ од првих јутарњих сати, на Институту је било врло живо. Свих седамнаест кревета, у две недавно реновиране сале, било је попуњено даваоцима. Упркос томе што је акција "Ништа без жена" пре свега посвећена припадницама лепшег пола, позиву да дају течност што живот значи, одазвао се и велики број мушкараца.
© Sputnik / Лола ЂорђевићАкција добровољног давања крви под слоганом "Ништа без жена"
Акција добровољног давања крви под слоганом Ништа без жена - Sputnik Србија, 1920, 08.03.2024
Акција добровољног давања крви под слоганом "Ништа без жена"
Ипак, најживље је било у периоду од 11 до 13 часова када су се позиву Института одазвале познате личности из света културе, медицине, политике и спорта како би исказали солидарност и подржале грађане који несебично дају крв.
Као и сваке, и ове године су се припаднице Министарства унутрашњих послова одазвале позиву Института за трансфузију крви Србије у великом броју, тако да је у холу Института све врвело од дама у полицијским униформама. По бројности су предњачиле даме из Полицијске бригаде Београд.
© Sputnik / Лола ЂорђевићПозиву Института одазвале су многе познате личности из света културе, медицине, политике и спорта
Позиву Института одазвале су многе  познате личности из света културе, медицине, политике и спорта  - Sputnik Србија, 1920, 08.03.2024
Позиву Института одазвале су многе познате личности из света културе, медицине, политике и спорта
Претходне године, проценат давања крви женске популације је био око 21 одсто, То можда звучи да је мало, али обзиром да жене, за разлику од мушкараца, могу да дају крв три пута годишње максимално, не могу дати крв током циклуса, не могу дати крв током трудноће и периода дојења, тај проценат није занемарљив објашњава Мирјана Кнежевић са Института за трансфузију крви.
© Sputnik / Лола ЂорђевићНасмејана припадница посебне јединице полиције Полицијске бригаде Београд
Насмејана припадница посебне јединице полиције Полицијске бригаде Београд  - Sputnik Србија, 1920, 08.03.2024
Насмејана припадница посебне јединице полиције Полицијске бригаде Београд
За све даме које данас буду дале крв, запослени у Институту су припремили мали знак пажње у виду цвећа, књига, козметике, слаткиша и сланиша као мали поклон за њихов велики поклон које оне дају, односно дарују, а то је нечији живот.
Институт за трансфузиологију је институција без које ни једна болнице, не само у Београду, него у Србији не може да функционише. Они су током прошле године скупили негде око 76 хиљада доза крви и преко 3.000 доза тромбоцита. Од укупне количине прикупљене крви више од 30% јединица се примењује у терапији оболелих од малигних болести. За оболеле од леукемије или рођене са тешким болестима крви често је једини спас трансплантација матичних ћелија хематопоезе од здравог даваоца.
© Sputnik / Лола ЂорђевићМедицински брат са лептир - машном
Медицински брат са лептир - машном  - Sputnik Србија, 1920, 08.03.2024
Медицински брат са лептир - машном
Институт за трансфузију крви Србије тренутно располаже једноиподневним резервама крви, а најдефицитарнија је О крвна група (позитивна и негативна). Зато је важно да се сви здрави људи одазову позиву и добровољно дају крв, како нико не би дошао у ситуацију да чека операцију, или терапију, јер резерве крви нису довољне.
© Sputnik / Лола ЂорђевићИнститут за трансфузију крви Србије најчешће располаже једноиподневним резервама крви, а најдефицитарнија је О крвна група (позитивна и негативна)
Институт за трансфузију крви Србије најчешће располаже једноиподневним резервама крви, а најдефицитарнија је О крвна група (позитивна и негативна)  - Sputnik Србија, 1920, 08.03.2024
Институт за трансфузију крви Србије најчешће располаже једноиподневним резервама крви, а најдефицитарнија је О крвна група (позитивна и негативна)
Нађите времена за хуман гест јер добро се добрим враћа- поручују из ове организације.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала