- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Реакција из Српске: Руско „њет“ сигурно ће зауставити нову резолуцију о Сребреници - ако је буде

© Sputnik / Александар МилачићЗастава Републике Српске
Застава Републике Српске  - Sputnik Србија, 1920, 08.03.2024
Пратите нас
Руско „њет“ сигурно ће онемогућити пролазак нове резолуције о Сребреници уколико се појави пред Генералном скупштином УН, изјавио је посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић.
"Председник Републике Српске Милорад Додик има изузетне односе са Русијом и председником Владимиром Путином и имајући то у виду сигуран сам да је руско `њет` дефинитивно загарантовано уколико се у Савету бебедности нађе та резолуција", рекао је Којић новинарима.
Након сазнања "Вечерњих новости" да бошњачки део мисије БиХ при УН самостално, без одлуке Председништа БиХ, ради на новој резолуцији о Сребреници која би требало да буде представљена на седници Генералне скупштине УН у априлу, Којић је оценио да дипломатија у БиХ фактички не постоји.
Он је додао да бошњачке дипломате самоиницијативно и тајно покушавају да спроведу одређене резолуције, па и ову о Сребреници кроз коју би да се кроз уџбенике у Републици Српској и целој БиХ уврсте термин који не одговара ономе што се дешавало у Сребренци.
Којић је подсетио да је Влада Српске у време док је био директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица формирала Међународну комсију која се бавила истраживањем страдања свих народа у сребреничкој регији, па и Бошњака и констатовала да нема дефиницију геноцида.
"Комисија је такође констатовала да су се страшни злочини дешавали од 1991. до 1995. године над српскм народом, што Бошњаци ни на који начин нису желели да потврде, нити прихвате, а нажалост нису то желеле да прихвате ни институције као што је Хашки трбунал кој је ослободио Насера Орића, кога је онда ослободио и Суд БиХ", навео је Којић у изјави за Срну.
Којић је напоменуо да они кроз прзму те резолуције покушавају да кажу да је то пут ка помирењу народа.
"Пут ка помирењу народа јесте када се признају учињени злочине и када се да права квалификација тих злочина, а не када се покушава градити унитарна БиХ кроз злочине који су се дешавали", навео је Којић.
Додао је да је то присутно и од Бошњака и од међународне заједнице.
Којић је навео да ће помирења бити када Бошњаци кажу да су починили злочине над Србима у Подрињу, али они не желе да направе корак ка помирењу већ праве још већу кризу унутар БиХ.
Председник Републике Српске Милорад Додик поводом сазнања медија новој резолуцији о Сребреници зашто би Република Српска веровала у добре намере амбасадора БиХ при УН Златка Лагумџије или у Бошњаке које желе да наметну неко зло Српској.
"То само говори о БиХ таква каква је",рекао је Додик.
Навео је да у БиХ нема косензуса о многим стврима
"И онда неко ко је именован за амбасадора у УН, "гура" политику само једног народа, само једне стране", навео је Додик и додао:
"Наши пријатељи у Генералној скупштини ће изнети реално стање".
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала