- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Америчка војска извршила контраудар на Хуте, оборено 15 дронова

CC0 / Unsplash/Y_S / Авион Ф-35
Авион Ф-35 - Sputnik Србија, 1920, 09.03.2024
Пратите нас
Америчка ратна морнарица извршила је рано јутрос контраудар на положаје јеменских Хута и оборила 15 беспилотних летелица (УАВ) које су испалили јеменски побуњеници у области Црвеног мора, саопштено је из америчке Централне војне команде.
Војска је одговарала на напад дроновима великих размера које су, како је наведено, "терористи Хути које подржава Иран лансирали су у Црвено море и Аденски залив", наведено је у саопштењу.
Истиче се да борбене беспилотне летелице које лансирају Хути "непосредна претња за трговачке бродове, америчку ратну морнарицу и коалиционе бродове у региону".
Америчка војска саопштила је раније данас да је извела контраудар након напада противбродским ракетама са територије Јемена која је под контролом проиранских побуњеника Хута.
"Терористи Хути испалили су две противбродске балистичке ракете са територије коју контролишу на брод М/В Пропел Фортуне који је у водама Аденског залива пловио под заставом Сингапура", навела је америчка Централна команда у објави на платформи X.
У нападу није било ни повређених нити материјалне штете, преноси Ројтерс.
Број убијених у ракетном нападу који су Хути у среду извели на теретни брод Труе Цонфиденце у Црвеном мору у близини обала Јемена повећао се на три, док су два члана посаде задобила теже повреде, саопштено је данас из либеријске компаније која је власник брода.
Напади Хута на бродове у Црвеном мору пореметили су глобални комерцијални поморски транспорт и присилили компаније да се преусмере на дуже и скупље поморске руте око Јужне Африке.
Хути су саопштили да нападе изводе у знак подршке палестинској милитантној групи Хамас у рату против Израела.
САД и Велика Британија су, као одговор на нападе Хута, у јануару почели да да изводе ударе на њихове положаје у Јемену.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала