- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Амерички медији: Израелска војска гради пут који Газу дели на два дела

© AP Photo / Ariel SchalitИзраелске трупе у Појасу Газе
Израелске трупе у Појасу Газе - Sputnik Србија, 1920, 09.03.2024
Пратите нас
Пут који гради израелска војска раздвајајући Газу на два дела стигао је до обале Средоземног мора, показује анализа сателитских снимака, објавио је Си-Ен-Ен (ЦНН).
Како се наводи, реч је о делу безбедносног плана за контролу територије месецима, а можда и годинама, рекли су израелски званичници америчкој мрежи.
Сателитски снимци ЦНН показују да се пут исток-запад, чија градња траје недељама, сада протеже од граничног подручја Газе и Израела преко читавог појаса дужином од око 6,5 километара и дели северну Газу, укључујући истоимени град Газу, од југа те палестинске енклаве.
Постојећи пут дуг је два километра, а остатак од 4,5 километара је нов.
Израелске одбрамбене снаге рекле су за ЦНН да користе руту за "успостављање оперативног упоришта у тој области" и омогућавање "проласка снага, као и логистичке опреме“.
Тврде и да је овај пут постојао и пре рата, а да се сада реновира због оштећења насталих проласком оклопних возила.
Израелски министар за дијаспору Амичаи Чикли рекао је за ЦНН да ће нови пут "олакшати" израелској војсци да покреће рације северно од града Газе и јужно, ка средишту Појаса Газе.
Пут који ће се, како је навео, користити најмање годину дана, имаће три траке: једну за тенкове и оклопна возила, друга за лакша возила, а трећа ће бити брза трака.
Тиме ће овим коридором од кибуца недалеко од границе са Газом до Средоземног мора моћи да се стигне за седам минута, рекао је Чикли.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала