- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Истраживачи из Србије добитници престижне регионалне награде у области медицине

CC0 / Unsplash/Elen Sher / Офталмологија — илустрација
Офталмологија — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 09.03.2024
Пратите нас
Фармацеут Милена Анђелковић из Косовске Митровице и офтамолог Маја Живковић из Ниша добитнице су најпрестижније регионалне награде у медицини „International Medis Awards for Medical Research“ у главном граду Словеније.
„Највећа част је што овде представљам Србију. Офтамологија у Србији дефинитивно иде у корак са не само европском него и светском офтамологијом. Обожавам науку, јер је она основ. Мислим да сви ми треба да се бавимо науком како бисмо померали границе, ако желимо да променимо нешто и да помогнемо да наука медицина и офтамологија напредују“, изјавила је за Танјуг Маја Живковић, офтамолог Универзитетског Клиничког центра из Ниша и доцент на Медицинском факултету у Нишу.
Како је истакла, „Медис“ награде су „попут Оскара, само у области медицине“. Напоменула је да је неколико година са колегама радила истраживање о најсавременијим методама лечења жуте мрље.
„Из дана у дан медицина и технологија толико напредују да ми стално добијамо нове лекове, тако да има наде да пацијенти задрже али чак и да поправе вид“, рекла је Живковићева.
Навела је да је то огроман успех за ту болест која је пре те терапије доводила оболеле до слепила.
„Стварно мислим да је сарадња најбитнија. Доста сам сарађивала са професорима из Турске, Грчке, Немачке и Америке и имали смо и доста радова које смо заједно објавили. Мислим да само тако можемо да напредујемо“, казала је Живковићева.
Најпрестижније награде у медицини додељују се већ 10 година за највећа истраживачка достигнућа лекара и фармацеута из држава средње и источне Европе. За награду су била предложена 242 научно-истраживачка рада, а критеријуме за номинацију ове године задовољило је 148 пријава.
Финалисти из Србије су били истраживачи из области фармације Милена Анђелковић, офтамологије Маја Живковић и реуматологије Ана Банко, чији су радови објављени у престижним светским научним часописима.
За награду за најбољи истраживачки рад такмичили су се лекари и фармацеути из девет земаља Аустрије, Босне и Херцеговине, Бугарске, Црне Горе, Хрватске, Мађарске, Северне Македоније, Словеније и Србије.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала