- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

НАТО увежбава лов на непријатељске подморнице у северним регионима Европе

© AP Photo / Czarek SokolowskiВежба НАТО-а "Нордијски одговор 2024"
Вежба НАТО-а Нордијски одговор 2024 - Sputnik Србија, 1920, 09.03.2024
Пратите нас
НАТО снаге тренутно увежбавају одбрану своје новопроширене нордијске територије и "лов на непријатељске подморнице", у вежбама које ће трајати скоро две недеље у северним регионима Финске, Норвешке и Шведске.
Вежба НАТО-а, "Нордијски одговор 2024", коју предводи Норвешка, укључује више од 20.000 војника из 13 земаља и почела је у понедељак, преноси АП.
Она је део "Непоколебљиви бранилац 24" – највеће вежбе НАТО-а у последњих неколико деценија, са близу 90.000 војника укључених у вишемесечне вежбе које имају за циљ да покажу да алијанса може да брани своју територију до границе с Русијом.
Заједничка одбрамбена НАТО вежба ће трајати до 14. марта, а ове недеље, чланови посаде на француској фрегати "Нормандија", увежбавали су "лов на непријатељску подморницу", чију улогу у овим маневрима је преузело немачко пловило, и која је по разрађеном сценарију већ "извршило напад" на оближњи италијански брод, носач авиона "Ђузепе Гарибалди", наводи АП.
Према речима команданта фрегате, задатак је успешно извршен, а непријатељска подморница је лоцирана и уништена.
Од ове недеље, чланица НАТО-а је постала Шведска, која се у четвртак званично придружила алијанси.
Шведска је заједно са Финском, која је прошле године приступила НАТО-у, напустила вишегогодишњу војну неутралност након Другог светског рата.
Погледајте и:
НАТО војне вежбе Steadfast Defender-24 - Sputnik Србија, 1920, 06.03.2024
РУСИЈА
Двадесет хиљада НАТО војника, 100 борбених авиона и 50 ратних бродова на руским границама
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала