Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Нова ујдурма Приштине да избегне Србе у политичком животу

© Sputnik / Теодор АнастасијевићСеверна Косовска Митровица са српском заставом
Северна Косовска Митровица са српском заставом - Sputnik Србија, 1920, 09.03.2024
Пратите нас
За избор градоначелника на северу Косова и Метохије гласало је тек неколико десетина гласача. Сада, на референдуму за њихову смену треба да гласа више хиљада грађана. И то је парадокс живота на КиМ, јер Куртијев режим манипулацијама и опструкцијама жели да избегне Србе у политичком животу.
Историчар са КиМ Лука Јовановић овако оцењује најаву Приштине да су прихваћене петиције за смену градоначелника четири општине на северу и да би 21. априла требало да се одржи гласање о том питању након чега би, уколико то успе, били организовани избори. На гласању је потребно да се за смену градоначелника изјасни 50 одсто плус један гласач из бирачког списка.
Парадоксалност ситуације везано за референдум Јовановић илуструје примером општине Звечан. У тој општини уписано је око осам хиљада бирача, док је садашњег градоначелника изабран са око педесет гласова, а за његову смену требало би да гласа око четири хиљаде грађана. Односно, сто пута више гласова него кад је изабран.
„Ту говоримо не само о парадоксу, већ о непостојећем правном систему, лудом, импровизованом правном систему који такозвана влада у Приштини покушава да наметне“, објашњава Јовановић.

Питање је да ли ће референдума уопште бити

Да приштинска администрација има иоле одговорности, она би размишљала о расписивању избора прескачући референдум. Међутим, било је потребно куповати време, одуговлачити, како би се у општинама на северу КиМ запослили нови људи, вероватно вршиле и малверзације, али и доносиле одлуке које већинска српска заједница не подржава, сматра Јовановић.
Време се куповало преко изборне комисије која је наводно проверавала свако име које је било на списку петиција, додаје он.
„Оно што су касније изнели као још један захтев јесте да се градоначелник може сменити само са већином гласова од броја уписаних бирача, што значи са педесет одсто плус једним бирачем“, коментарише Јовановић и додаје да се тиме враћамо на парадокс из Звечана. Како је у Звечану, тако је и у другим општинама на северу КиМ.
Он сматра да ће приштинска власт опструирати, како сам референдум, тако и изборе који би после њега уследили.
„Видећемо како ће се референдум одвијати и да ли ће до њега уопште и доћи, иако је заказан. Питање је како ће бити организован. Изборна комисија нема органе у четири српске општине; значи, они немају тело преко кога могу да организују референдум. Друго, питање је где ће се спровести референдум, у којим зградама, да ли ће бити у преносивим контејнерима или у школама. Све су то питања која чекају одговоре и која немају лака решења“, каже Јовановић.
На тим пољима може бити простора за опструкције и још куповине времена од стране Куртијевог режима, додаје наш саговорник.

Курти би да задржи скупштине

Са друге стране, процедура за смену одборника, који су изабрани на исти начин као и градоначелници не постоји. То је још један простор за манипулацију који ће Курти сасвим сигурно искористити да задржи власт на северу, сматра Јовановић.
„Највероватније је да је то оно што ће покушати - да их задрже до краја мандата. Јер Куртију су битне скупштине као тела која контролишу градоначелнике“, констатује он.
Приштина неће дозволити изборе за градске одборнике, јер скупштине имају широка овлашћења и могу да одлучују у широком домену правних и финансијских послова градова. Скупштина је та која би, на пример, могла да додељује градско земљиште на начин на који је то радила у скоријој прошлости, додаје Јовановић.
На том пољу ће се, према његовом мишљењу тек водити борба у којој ће Приштина покушати да задржи одборничка места за своје људе. Ако ће места градоначелника препустити, како би се у очима међународне заједнице приказали као „најдемократскија држава Европе“, одборничка места никада неће препустити грађанима који живе на северу КиМ, барем не током трајања мандата садашњих скупштина, закључује Јовановић.
И председник Србије Александар Вучић оценио је да је референдум о смени градоначелника четири општине на северу КиМ још једна Куртијева превара и најавио да ће о томе говорити наредних дана , након посете изасланика ЕУ Мирослава Лајчака Србији 15. марта.
Косовска Митровица - Sputnik Србија, 1920, 09.03.2024
СРБИЈА
Вучић: Референдум о смени градоначелника на северу КиМ — још једна Куртијева превара
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала