- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Пола века филма „Дервиш и смрт“: У кадру зло и вечни губитак | Орбита културе

© SputnikОрбита културе
Орбита културе - Sputnik Србија, 1920, 09.03.2024
Пратите нас
У данашњој емисији откривамо због чега филм „Дервиш и смрт“ и данас плени јединственошћу, као и шта га повезује са „Дјецом Козаре“
О филозофији и естетици зла, као и о томе којим се средствима књижевно ремек -дело преноси у филмски медиј али тако да не изгуби ништа од својих високих уметничких својстава , о томе како је то пре пола века урадио Здравко Велимировић када је роман „Дервиш и смрт“ овековечио на филму – за „Орбиту културе“ објашњава Божидар Зечевић, теоретичар филма и филмски критичар.
Пола века филма „Дервиш и смрт“: У кадру зло и вечни губитак | Орбита културе
Због чега је куповина слике Паје Јовановића „Одмор башибозука“, изложена у Конаку кнегиње Љубице, најзначајнија куповина музејског предмета до сада, не само због тога што је реч о пику Пајиног стваралаштва из тематике бављења темом оријента – објашњава директорка Музеја града Београда Јелена Медаковић.
У чему је разлика између редитеља и реализатора, зашто је остварење „Дјеца Козаре“ круна његовог дугогодишњег рада посвећеног једнако лепоти колико и истини – говори један од највећих уметника са наших простора Лордан Зафрановић који је у оквиру овогодишњег Феста одржао веома посећен мастерклас.
Да ли и после три деценије група Ортодок Келтс са истим жаром припрема 32. концерт који се већ традиционално одржава 17. марта на Дан светог Патрика, шта се променило у минулом времену у музици, публици, и заинтересованости за ирски етно звук – разговарамо са фронтменом групе Ортодокс Келтс – Александром Петровиће, познатијим као Аца Селтик.
Гост „Орбите културе је и Милош Латиновић, писац и директор Битеф театра са којим разговарамо о великом јубилеју - обележавању 35 година Битеф театра, али и о Латиновићевом новом роману "Авион за поноћ“.

О емисији „Орбита културе“

Орбита културе“ прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.
У жељи да афирмише праве вредности, остаје верна сопственом слогану који гласи: „Када има културе, нико не примећује, а када је нема — примете сви“.
Спутњикову „Орбиту културе“ уређује Дејана Вуковић, а емитује се сваке суботе у 10.00 на таласима Радија Студио Б.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала