- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Немачкој недостају радиници у типично женским занимањима

CC0 / Unsplash/Adam Winger / Подучавање деце - илустрација
Подучавање деце - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2024
Пратите нас
Недостатак квалификоване радне снаге у немачкој привреди посебно је видљив у професијама које обично обавља један пол, објавио је Институт за немачку привреду.
Институт је, у студији поводом Дана жена, анализирао 10 група занимања у којима постоји посебно велики недостатак квалификованих радника. Сви ови послови су били типично женски или типично мушки. Завод је дефинисао таква занимања ако је удео једног или другог пола у радној снази најмање 70 одсто, јавља ДПА.
Недостаје радника у типично женским занимањима, као што су: чување деце, наставници, социјални рад и социјална педагогија, пише „Феникс Магазин“.
У свакој од ових професија 2023. године у Немачкој је недостајало по 20.000 квалификованих радника. Нешто мање непопуњених радних места, око 18.000, било је у типично мушком занимању грађевинске електротехнике.
Напори да се родно специфична занимања отворе за раднике другог пола до сада су само донекле уродили плодом, наводи Институт за немачку привреду. Примера ради, удео жена међу аутомеханичарима се удвостручио од 2014. године, али на свега пет одсто.
У неким типично женским пословима удео мушкараца је још мањи, па су само два одсто социјалних радника мушкарци. С друге стране, у здравству и неги удео мушкараца је повећан за више од два процентна поена, на око 25 одсто, пренео је портал „Бизлајф“.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала