- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

У Москви се гради храм са библијском баштом

© Sputnik / Алексей Майшев / Уђи у базу фотографијаПоглед на московски Кремљ из парка Зарјадје
Поглед на московски Кремљ из парка Зарјадје - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2024
Пратите нас
Радови на изградњи храма са библијском баштом у московском парку Бутирски планирани су почетком марта, саопштила је прес служба посланика Државне думе, попечитеља програма за изградњу православних храмова у Москви, саветник патријарха московског и целе Русе Кирила Владимира Ресина.
Аутори пројекта су настојник храма свештеник Никита Иванов, свештеник Алексеј Сорокин, научни сарадник Главне ботаничке баште и доцент катедре за архитектуру Универзитета „Дубња“ Максим Гринаш. Пројекат храма, који је посвећен светитељу Макарију (Невском), митрополиту Московском и Коломенском, израдио је професор Московског архитектонског института Сергеј Борисов.
„У Бутирском ће у марту почети изградња храма са библијском баштом. У башти ће бити посађене биљке које се спомињу у Библији, а текстови са кратким коментарима ће се налазити на зидовима“, рекли су у прес служби.
Објаснили су да се у Библији спомиње више од сто врста култивисаних и дивљих биљака, међу којима су биљке које имају симболичко значење, које су извор хране или грађевинског материјала и оне које су расле поред кућа библијских пророка у древној Палестини. План је да се уз храм посаде биљке сличне тадашњим биљкам, али које могу да се лакше прилагоде московској клими.

„Циљ пројекта је да се направи башта у којој ће бити делови у којима ће се људи забавити, али ће моћи и да виде неке културне догађаје. Формирање библијске баште ће омогућити већем броју људи да се заинтересује за Библију. У овом делу Русије је тешко гајити биљке које су из Средоземног мора и са Блиског истока, тако да се могу засејати неке сличне библијским биљкама“, појаснили су у прес служби.

План је да се на територији око храма изгради кутак за децу у коме ће имати простора за учење и игру. Изградиће се и Јаковљев бунар (бунар у палестинском Наблусу, који је урезан у стену, а сада се налази у крипти испод олтара православне цркве Фотиније Самарјанке Јерусалимског патријархата), преса за маслине, млин и крчази за вино.
Изградњу православних храмова у Москви, која се раније звала „Програм 200 храмова“, покренуо је патријарх московски и целе Русије Кирил 2009. године, а изградња се реализује из донација.
Руски патријарх Кирил испред Кремља - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2024
МУЛТИМЕДИЈА
Руски патријарх пева химну под зидинама Кремља /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала