- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Ватикан саопштио на шта је папа мислио говорећи о подизању беле заставе у Украјини

© AP Photo / Andrew MedichiniРимски папа Фрања
Римски папа Фрања - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2024
Пратите нас
Говорећи о храбрости да се подигне бела застава и започну преговари у контексту сукоба у Украјини папа Фрања је мислио на пут ка окончању борбених дејстава и дипломатију, изјавио је шеф прес службе Свете столице Матео Бруни.

„Папа користи термин ‘бела застава’ користећи термин који је наведен у питању... да означи прекид борбених дејстава, примирје које се храбро постиже на преговорима. На другом месту у интервјуу, говорећи о другачијој конфликтној ситуацији, али мислећи на сваку ратну ситуацију, папа је јасно рекао: Преговори никада нису капитулација“, објаснио је Бруни.

У суботу је швајцарска телевизија „РСИ“ објавила делове предстојећег интервјуа, у којем је папа изјавио да у сукобу у Украјини поражена страна мора да нађе смелости да то призна и пристане на преговоре. Ове речи су схваћене као позив на капитулацију Кијева.
Папа Фрања је више пута раније упућивао апеле у вези са ескалацијом сукоба у Украјини и изражавао намеру да посети и Украјину и Русију. Ватикан је у више наврата изражавао спремност да помогне у напорима за окончање сукоба. У мају је папа именовао кардинала Матеа Зупија да води мисију која ће помоћи у ублажавању напетости. Од почетка лета Зупи је посетио Кијев, Москву и Вашингтон.
Москва је више пута истицала да је спремна за преговоре, али да је Кијев на њих увео забрану на законодавном нивоу. Запад стално позива Русију на преговоре, за шта Москва показује спремност, али истовремено Запад игнорише стална одбијања Кијева да се укључи у дијалог.
Римски папа Фрања - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2024
Специјална операција у Украјини
Римски папа: Украјинском сукобу не види се крај
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала