Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић: Београдски избори биће одржани 2. јуна

© Sputnik / Лола ЂорђевићАлександар Вучић
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2024
Пратите нас
Београдски избори биће одржани 2. јуна, изјавио је председник Србије Александар Вучић. Он је нагласио да ће се локални избори одржати у законским роковима.
"Моје идеја је следећа, да имамо београдске изборе 2. јуна и ти избори ће бити одржани 2. јуна, јер су се моји пријатељи са том идејом сагласили, а ја ћу вам рећи зашто. Сви остали избори биће одржани у складу са уставним и законским роковима, јер нико не жели да подноси било какве оставке било коме за било шта и то је било једногласно одбијено од стране свих присутних", рекао је Вучић на конференцији за новинаре. Он је навео да ће те изборе расписати Ана Брнабић, као изабрана председница скупштине, 3. априла да би био максималан рок 60 дана.
"Позивам људе у МУП-у да веома рестриктивно тумаче закон о промени пребивалишта и промену пребивалишта на територији Београда до датума закључења бирачког списка у главном граду", рекао је Вучић.
Говорећи о формирању републичке власти Вучић је прецизирао да је процес конституисања власти у току.
"Започели смо процес конституисања власти. Прихватио сам информацију да листа „Србија не сме да стане“ има већину за формирање власти, и у наредним данима доставићемо име мандатара", рекао је Вучић.
"Биће одложена седница парламента за седам дана да би се тада до краја конститусала, а сви избори ће бити у законском и уставном року и неће бити лекс специјалиса. Покушаћемо да процес формирања републичке власти завршимо до 1. априла", рекао је Вучић.
"Као што знате после успешно окончаних избора 17. децембра у складу са Уставом и Законом о председнику одржао сам консултације са свим политичким странкама и листама које су учествовале и које су то желеле", рекао је Вучић.
Нажалост три изборне листе од којих је једна мањинска нису желеле да учествују, док сам са свима осталим обавио консултације и у складу са тим прихватио инфромацију да листа "Србија не сме да стане" има већину која је довољна за формирање скупштинске већине и владе, те да ће ми у наредних неколико дана доставити име мандатара за састав нове владе, навео је председник.
Вучић је рекао да се Србија налази у не лакој политичкој ситуацији, пре свега због геополитичких прилика, због онога што се збива на истоку Европе.
"Због, рекао бих, немоћи великих сила да се проблеме реше мирним путем, и због тога Србија као земља која је војно-неутрална и у потпуном је окружењу или НАТО земаља или НАТО аспираната, и са друге стране земља која једино у Европи није увела санкције Руској Федерацији, се налази под јасним и недвосмисленим притиском", рекао је Вучић.
Додао је да је у таквим условима разумљиво да поједине земље и преко својих представника покушавају да утичу и на унутрашње политичке прилике у Србији, што ништа није ново и необичајно.

Испитаћемо "феномен" промене пребивалишта студената на изборима у Немачкој

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас поводом писања немачких медија да немачки универзитети плаћају студентима да промене пребивалиште како би отишли у покрајину где Алтернатива за Немачку има највеће поверење бирача, да верује да ћемо испитати тај "феномен" и како је то "богоугодно" у Немачкој, јер је то важно за наше будуће европско усмерење.
"Ја се не бавим ситуацијом у Немачкој тако помно и детаљно као што се они баве ситуацијом код нас. Али Ана Брнабић, као председник парламента, верујем да ће исказати интересовање за овај 'феномен' промене пребивалишта и боравишта и како се то студенти шаљу из једне у другу средину и како је то 'богугодно'", рекао је Вучић одговарајући на питање новинара како коментарише та писања немачких медија.
Он је истакао да је то важно за наша будућа европска усмерења, како бисмо сазнали како се то на европском путу спроводи.
"Који је то део и ког 'акија' је то део и зашто нас нису онда похвалили за, рецимо - из Мале Крсне биће чак један бирач који је прешао у Београд. Па да му посебно дамо неку захвалницу јер се он једини понашао у складу са европским правилима. Верујем да ће то Ана да уради, није мој посао", рекао је Вучић.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала