- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Западни медији: Украјинска ПВО уздрмана након уништавања „патриота“

© AP Photo / Michal DyjukРакетни лансер "патриот"
Ракетни лансер патриот - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2024
Пратите нас
Украјински корпус ПВО уздрман је након удара на, за украјинце, најважније ракетне системе „патриот“ у региону Покровска у ДНР, Кијев је изгубио од 7 до 13 одсто својих лансера, тврди часопис „Форбс“.
Часопис наводи да су уништена два лансера система „патриот“.
Аутор чланка, Дејвид Екс, истиче да је ово био први случај за две године сукоба да су руске снаге успеле да открију део батерије „патриот“ и да је гађају.

„Мобилни лансери су критичне компоненте. Корпус противваздушне одбране Украјине је несумњиво уздрман... Украјинци су изгубили... до 13 одсто својих лансера ‘патриот’, или 7 одсто, ако се свака украјинска батерија састоји од осам лансера“, објашњава аутор.

Часопис истиче да није јасно зашто украјинске противваздушне снаге нису покривале чланове послуге „патриота“ и додаје да су они вероватно погинули.
„Форбс“ пише да су украјинске снаге за ПВО имале на располагању три батерије „патриот“, вероватно опремљене радарима са четири до осам лансера, као и четири резервна лансера.
Аутор чланка додаје да куповина нових лансера за систем „патриот“ у замену за уништене може потрајати месецима или чак годинама. Куповина нових система такође би коштала милионе долара, који нису укључени у буџет Кијева.
Истовремено, у тексту се указује на чињеницу да Украјинци више воле да примају војну помоћ као донацију и да би било најприкладније да је добију од Сједињених Америчких Држава, али републиканци у Конгресу који су „наклоњени Русији“ блокирају даљу помоћ за Кијев.
„Сваки лансер ‘патриот’ који Украјинци изгубе је онај који не могу лако да замене“, закључује аутор.
Раније је Министарство одбране Русије објавило снимак удара ракете руског оперативно-тактичког ракетног система „искандер М“ у украјинску технику. Како је саопштило Министарство, у нападу је уништен противваздушни ракетни систем С-300 код Покровска у ДНР. Касније је објављено да су уништена три ПВО система, а извор у безбедносним снагама саопштио је да су међу ПВО системима уништеним у ДНР била и два америчка система „патриот“.
Погледајте и:
https://odysee.com/$/embed/@Sputnjik.Srbija:7/prorok-09.03.2024.:4?r=4N8Qbp5Ffz6wBbnZQW8aZQjvZG6joUKH&autoplay=true
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала