Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Ескобар долази у Приштину

© Sputnik / Лола ЂорђевићСпецијални изасланик Америке за Западни Балкан Габријел Ескобар
Специјални изасланик Америке за Западни Балкан Габријел Ескобар - Sputnik Србија, 1920, 11.03.2024
Пратите нас
Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар посетиће ове седмице Косово и Метохију, где ће одржати састанке у вези са одлуком централне банке у Приштини о готовинском пословању, којом се, иначе, забрањује употреба динара.
Како је саопштио Стејт департмент, Ескобар ће од 10. до 18 марта, осим КиМ, посетити и Белгију, Аустрију и Црну Гору.
Ескобар ће подстаћи кораке који би требало да осигурају да потребе грађана на КиМ буду у потпуности задовољене, а у Приштини ће разговарати са представницима привремених институција и невладиних организација, као и са Србима са КиМ, наведено је у саопштењу.
Додаје се да ће Ескобар указати на, како је наведено, "снажну подршку Сједињених Држава дијалогу о нормализацији односа између Косова и Србије уз посредовање ЕУ".
Амерички дипломата посетиће и Брисел, где ће са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком и званичницима НАТО-а разговарати "о напорима за унапређење реформи које ц́е донети трајни мир, стабилност и просперитет региону Западног Балкана".
Ескобар ће се у Аустрији састати са представницима ОЕБС-а, са којима ће, како је наведено, разговарати о изборима у Србији и Северној Македонији.
Амерички и европски званичници раније су више пута позивали Приштину да одложи примену уредбе којом се забрањује употреба динара и која доводи у питање опстанак Срба на КиМ, који своја примања од државе Србије добијају у динарима.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала