- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

И Румунија хоће свој део: Формира се Румунска православна црква у Украјини

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаСофијски трг у Кијеву
Софијски трг у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 11.03.2024
Пратите нас
Синод Румунске православне црквеодлучио је да „благослови, охрабри и подржи иницијативе румунских православних заједница у Украјини да се обнови молитвено општење са матичном црквом, Румунском патријаршијом, формирањем верске структуре под називом Румунска православна црква у Украјини", пише basilica.ro.
Како наводи портал g4media.ro, ова „одлука ће имати политичке последице“: етнички Румуни у Украјини се охрабрују да се приближе Румунској патријаршији, као што се десило са верницима у Молдавији. Циљ у оба случаја је „смањење утицаја Руске православне цркве на етничке Румуне”.
Одлука Румунске православне цркве да успостави своју структуру у Украјини и подржи транзицију молдавског свештенства и пастве у сопствену Бесарабску митрополију повлачи за собом продубљивање раскола међу православним верницима и у Украјини и у Молдавији, сматра саветник патријарха московског и све Русије протојереј Николај Балашов.
„Ова одлука ће довести до погоршања раскола међу православним верницима у Украјини и Молдавији и допринеће даљем развоју кризе у међуправославним односима. За канонску оцену ових одлука надлежан је Свети синод Руске православне цркве“, рекао је саветник патријарха.
Он је са своје стране напоменуо да су резолуције Синода у Букурешту о стварању Румунске православне цркве Украјине и подршци преласку молдавског свештенства у такозвану Бесарабску митрополију у супротности са светим канонима.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала