- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Лондон жели да окрене Јерменију против Русије

© Sputnik / Алекс МакнотонПоглед на Вестминстерску палату у Лондону
Поглед на Вестминстерску палату у Лондону - Sputnik Србија, 1920, 11.03.2024
Пратите нас
Заменик министра обране Велике Британије Џејмс Хипи изјавио је да Лондон признаје одлуку Јерменије о замрзавању чланства у Организацији договора о колективној безбедности (ОДКБ) и планира да подржи Јереван који се суочава „са претњом од узвратних мера из Русије“. Москва у овоме види потврду тежњи Запада да окрене Јерменију против Русије.

„Лондон сматра ову одлуку (о замрзавању чланства у ОДКБ) реализацијом сувереног права Јерменије и сарађиваће са евро-атлантским савезницима ради подршке Јеревану коме прете узвратне мере из Русије“, изјавио је Хипи.

Заменик министра одбране Уједињеног Краљевства коментарисао је ово у писменом одговору на захтев посланика Роберта Бакленда.
Парламентарац је имао питање везано за потенцијалну корист коју одбрамбена индустрија Велике Британије може имати у случају напуштања Јерменије ОДКБ.
Хипи је истакао да свака корист треба да се уклопи у оквир усаглашених ограничења о ембаргу на оружје ОЕБС, које је потписала Велика Британија. Истовремено, он је истакао да Лондон наставља да блиско сарађује са Јерменијом „у тражењу могућности за продубљивање сарадње“.
Министарство иностраних послова Русије коментарисало је да изјаве заменика министра одбране Велике Британије о подршци Јерменији потврђују тежњу Запада да претвори републику у средство против Русије.
Министарство је нагласило да није зачуђено чињеницом да су у Лондону престали да скривају антируску суштину свих својих корака на постсовјетском простору, укључујући на Јужном Кавказу. Али, додаје се да су Хипијеве тврдње и директна потврда да Запад тежи да претвори Јерменију у инструмент линије коју спроводи у региону, а која је усмерена против Москве, али и разлог да одговорни политичари у Јеревану озбиљно размисле.
Претходно, премијер Јерменије Никол Пашињан у интервјуу за телевизију „Франс24“ објавио је да је та држава замрзнула своје учешће у ОДКБ.
Подсећамо, Јереван је више пута оптуживао ОДКБ и Москву да не испуњавају своје обавезе. У јануару је секретар Савета безбедности Јерменије Армен Григорјан изјавио да република „нема никаквих очекивања“ од ОДКБ, пошто није „адекватно реаговала“ у септембру 2022. године.
Такође, премијер Јерменије Никол Пашињан одбио је да учествује на самиту ОДКБ у Москви 23. новембра.
ОДКБ укључује шест држава: Јерменију, Белорусију, Казахстан, Киргистан, Русију и Таџикистан. Министар одбране Сергеј Шојгу крајем маја је указао на значај учешћа Јеревана у заједничким активностима оперативне и борбене обуке у оквиру ОДКБ.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала