- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва подржала Пекинг: Све земље се морају обавезати да неће прве употребити нуклеарно оружје

© Фото : flickr/Mark TurnerЗаставе Кине и Русије
Заставе Кине и Русије - Sputnik Србија, 1920, 11.03.2024
Пратите нас
Москва уважава идеју Пекинга о потписивању уговора у коме се земље обавезују да неће прве употребити нуклеарно оружје, али све проблеме у овој области треба решавати на свеобухватан начин, изјавили су за РБК у Министарству иностраних послова Русије.
„Предлог који су пласирали кинески партнери се односи на оне идеје које је неопходно разматрати у општен контексту војно-политичке реалности и у међусобној вези са другим значајним факторима који утичу на међународну безбедност и стратешку стабилност“, подвукли су у руском Министарству.
Навели су да је очигледна оправданост сличног приступа у условима деградације ситуације у свету. Подвукли су да дају безуслован приоритет мерама које слабе конфронтацију међу земљама са нуклеарним оружјем и елиминишу фундаменталне пртивуречности у области безбедности.
Шеф департмана за контролу наоружања при Министарству иностраних послова Кине је на седници у Женеви, која је одржана 26. фебруара, позвао све земље са великим нуклерним арсеналом наоружања да потпишу уговор или да напишу званичну политичку изјаву да неће први да примене нуклеарно оружје. Истакао је да је могуће решити дилему безбедности и доћи до зајендичке победе само ако се залажемо за једнак и уређен свет, мултиполарну и инклузивну економску глобализацију.
Сценарији при којима би Русија теоретски могла да користи нуклеарно оружје, изложени су у војној доктрини и у „Основама државне политике у области нуклеарног одвраћања“. Према тим документима, то је могуће у два случаја: у случају агресије на земљу или њене савезнике уз употребу оружја за масовно уништење или у случају претње по постојање државе.
Погледајте и:
Лансирање америчке ракете Minuteman 3 у америчкој војној бази Ванденберг - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2024
Специјална операција у Украјини
Медији објавили које мере је Америка спремала за случај нуклеарне претње Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала