- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Уместо лопте у НБА се под пазухом носи – шаховска табла

© AFP 2023 / GREG BAKERНБА кошарка
НБА кошарка - Sputnik Србија, 1920, 11.03.2024
Пратите нас
Многи су кошаркашки тренери истицали су у прошлости да је тај спорт јако сличан шаху, а у последње време све је више НБА играча који уместо лопте испод пазуха носе шаховску таблу. Играју га Лука Дончић, Јанис Адетокумбо, Клеј Томпсон, Дерик Роуз, Џејлен Браун... Шах је постао нека врста новог престижа међу кошаркашима.
У НБА лиги шах је постао кључни део културе и менталне припреме играча. Дерик Роуз, чувени кошаркаш Мемфиса, истиче се као посебан ентузијаста шаха, носећи свој луксузни сет за шах као симбол страсти према овој игри. Роуз, познат по својој љубави према шаху, често поставља питање својим колегама и противницима:
Играш ли шах?“.
Ова реченица постаје све чешће коришћена у најјачој лиги света.
Роузова посвећеност древној игри иде толико далеко да Гризлиси планирају да одашу почаст његовој страсти организовањем давања шаховских сетова на једној од својих утакмица. Ово је јасан показатељ колико је шах постао интегрални део НБА културе, са играчима као да се укључују у одређени „култ шаха“ дељењем стратегија и играјући партије које одражавају њихове стилове игре на терену.
НБА звезде попут Клеја Томпсона, Луке Дончића и Јаниса Адетокумба не само да уживају у игри, већ и проналазе паралеле између стратешког размишљања на шаховској табли и на кошаркашком терену.
Шах служи као средство за ментално изоштравање и развој вештина, омогућавајући играчима да боље разумеју своје противнике и доносе паметније одлуке под притиском на кошаркашком терену.
Џејлен Браун, још један љубитељ шаха, користи игру као начин да „види како ради ум својих противника“, што показује колико дубоко шах може утицати на ментални аспект кошарке.
Иначе, Браун се води као кошаркаш за кога су скаути говорили да је препаметан за кошарку. Истиче се у многим стварима, завршио је високе школе, а поред кошарке и шаха - одличан и у приватном бизнису.
Дерик Роуз и његове колеге шахисти унутар лиге доказ су како древна игра може имати снажан утицај на модерни спорт, подстичући играче да мисле унапред и стратегијски, баш као што то чине на кошаркашком терену.
Много је тактике, стратегије, размишљања... И у кошарци и у шаху.
Не можемо, а да не констатујемо да је због свега тога Никола Јокић најбољи кошаркаш на свету.
Какав ли је са белим и црним фигурама на 64 поља?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала