Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Немачки амбасадор Приштини: Не можете постати чланица Савета Европе док не вратите земљиште Дечанима

CC BY 2.0 / Dave Proffer / Манастир Високи Дечани
Манастир Високи Дечани - Sputnik Србија, 1920, 11.03.2024
Пратите нас
Амбасадор Немачке у Приштини Јорн Роде изјавио је да Косово не може да уђе у Савет Европе уколико не поштује одлуке суда у вези са имовином манастира Високи Дечани.
„Јавно смо рекли да је Савет Европе организација владавине права и да је неспровођење пресуде вашег Врховног суда јасно кршење владавине права“, рекао је Роде и додао:

„Ако желите да постанете члан Савета Европе, а не понашате се како треба, ово није рецепт за учлањење. Урадите то сада и онда можете добити значајан број гласова да постанете члан Савета“.

Роде је истакао да су Дечани „случај који мора да се заврши“.
Немачки амбасадор се осврнуо и на то што је председник општине Дечани Башким Рамосај рекао да ову одлуку никада неће поштовати.
„Не желим да улазим у расправу о томе да ли је градоначелник у праву, сваки грађанин и сваки градоначелник Косова има право на мишљење или критику, али свуда одлуке суда морају да се спроводе и то је готова ствар, није битно шта политичари кажу или не кажу“, казао је Роде, пренео је портал Косово онлајн.
Привремене приштинске институције одбијају да спроведу одлуку тзв. уставног суда у Приштини из 2016. године, према којој морају да као власништво Високих Дечана упишу око 24 хектара земље у околини манастира.
Манастир Високи Дечани је, одлуком Комитета за светску баштину Унеска, стављен на списак угрожених споменика, а налази се и на листи најугроженијих локалитета културног наслеђа у Европи, коју је сачинила паневропска федерација за очување културног наслеђа Европа Ностра.
Манастир је више пута био изложен директним нападима екстремних Албанаца.
Манастир Високи Дечани је под непрекидном заштитом међународних снага Кфора и једини је верски објекат и споменик Унеска у Европи под војном заштитом.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала