- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски амбасадор: НАТО ће у Украјини извршити „пријатељску окупацију“

© AP Photo / Steven GovernoВојне вежбе НАТО-а
Војне вежбе НАТО-а - Sputnik Србија, 1920, 11.03.2024
Пратите нас
У случају увођења својих контингената у Украјину западни војници неће ићи на фронт, већ ће се бавити „пријатељском окупацијом“ њених позадинских положаја, изјавио је Спутњику амбасадор Министарства иностраних послова Русије за специјалне задатке о злочинима кијевског режима Родион Мирошник.
Истакао је да ће то укључивати и контролу земљишта и актива који су већ у власништву западних компанија.

„Западни војници у Украјини неће бити на фронту. Помагаће Украјинцима и мењаће Украјинце у позадинским јединицама. Они ће бити на границама Белорусије и штитиће мостове и пограничне прелазе. По свим параметрима се то зове 'пријатељска окупација'“, рекао је он.

Мирошник је подсетио да западњаци никада ништа не дају тек тако и додао да је сада реч да се узму под контролу конкретне територије, које се економски већ тамо налазе.

„Тамо је целокупан низ западних компанија као што је ‘Блек рок’ и њени сателити, ‘Монсанто’ и друге. Они се већ тамо карактеришу као највећи поседници земље. Они контролишу милионе хектара земљишта, пољопривредног земљишта у Украјини, тако да зашто га не би сачували, зашто га не би контролисали?“, навео је Мирошник.

Осим тога, циљ могућег уласка западних војника је то да се Украјинци, који су се налазили у позадини, гурну на фронт.
„Довољно је било седења у позадини, скривања, потребно је да се иде и умире. Тако да ће ти ‘витезови’ кренути у смрт за западне интересе“, објаснио је он.
Према његовој процени, неопходност да се дају сличне изјаве су настале јер сви „веома добро знају да се број Украјинаца смањује“.
„Чак и украјински аналитичари говоре да ће бити усвојен закон о мобилизацији и да ће бити потребан велики напор да се прикупи пола милиона бораца који ће кренути у ровове. То би Украјини било довољно за годину дана, највише, за годину и по дана. Време је да западњаци почну да формирају други резервни ешелон“, сматра Мирошник.
Раније је француски председник Емануел Макрон рекао да западни лидери нису искључили могућност слања снага у Украјину. Одмах после тога већина држава ЕУ, међу којима су Немачка, Чешка, Пољска, саопштила је да нема таквих планова.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала