- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Ракетни систем 9К57 ураган у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Вашингтон: Ситуација се све више иде на руку Москви; Снажна експлозија у Кијеву

Пратите нас
Специјална војна операција у Украјини, дан 747. Руске снаге су током претходног дана уништиле пет украјинских дронова изнад Белгородске области, два дрона изнад Новгородске, а један изнад Лењинградске области. Италија не подржава потенцијалну спремност Француске и Пољске да пошаље трупе у Украјину, саопштио министар одбране те земље Гвидо Крозето.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:08 11.03.2024
Снажна експлозија одјекнула у Кијеву, јављају украјински медији.
21:51 11.03.2024
Неизвесност у вези са одобравањем Конгреса нове помоћи Украјини иде на руку Русији, ситуација се све више креће у корист Москве, изјавила је директор Националне обавештајне службе Аврил Хејнс.
„Овај ћорсокак иде у корист стратешкој предности Русије и све више се ситуација помера у корист Москве. Одбрамбена индустрија Русије значајно повећава производњу далекометног наоружања, артиљеријске муниције и другог наоружања које омогућава, у случају потребе, да издржи дуготрајан и интензиван рат“, рекла је Хејнс на састанку у специјалном одбору за обавештајна питања Сената.
Она је додала да од од краја 2023. године Руска Федерација остварује успехе у украјинском сукобу, укључујући због неизвесности по питању будуће војне помоћи Запада.
19:10 11.03.2024
17:53 11.03.2024
Француски председник Емануел Макрон одложио је дуго планирану посету Украјини због неслагања са савезницима о политици према Русији, пише Политико.
Посета је неколико пута одлагана. Првобитно је била планирана за фебруар, али је потом одложена за средину марта. Француска председничка палата саопштила је у недељу да ће посета бити одржана "у наредних неколико недеља".
Уместо да оде у Кијев, Макрон сада жели да „одвоји потребно време“ за преговоре са савезницима како би посетио Украјину „са опипљивим резултатима“, рекао је неименовани француски дипломата.
„Потребно је мало времена да се склопе различите коалиције и њихове оперативне обавезе према нашим партнерима“, рекао је дипломата.
16:42 11.03.2024
Литвански министар спољних послова Габријелијус Ландсбергис сматра да је сада право време да се разговара о слању западних трупа у Украјину и „укидању црвених линија“.
У интервјуу француском издању Ouest France министар је рекао да подржава француског председника Емануела Макрона, који није искључио могућност слања трупа у Украјину.
"Ово је право време за такве дискусије. Почетак разговора ће нам омогућити да одбацимо црвене линије које смо сами себи поставили", рекао је Ландсбергис.
16:28 11.03.2024
У Украјини су почели да граде три линије утврђења у дужини од две хиљаде километара, изјавио је Владимир Зеленски после састанка штаба.
"Три линије одбране у дужини од 2.000 километара је велики задатак", написао је он на Телеграм каналу.
16:12 11.03.2024
Руска војска зауставила је провокацију Оружаних снага Украјине у кориту Дњепра дизањем у ваздух украјинског тегљача, написао је на Телеграм каналу губернатор Херсонске области Владимир Салдо.
„Реморкер који је противник довукао у корито Дњепра, вероватно из реке Кошевај, дигли су у ваздух наши борци, након чега се насукао. Руска војска је и даље спремна на све провокације које украјинске формације могу извести у оквиру тзв. офанзиве у Црном мору“, написао је шеф региона.
Поред тога, губернатор Херсонске области саопштио је о ситуацији у селу Кринки. Према његовим речима, тамо се може налазити око 30 украјинских војника, руска авијација је активна у том подручју.
„Војска, јуришна и оперативно-тактичка авијација извеле су ракетне нападе на непријатељске положаје, како на десној обали тако и на делу територије села Кринке“, рекао је Салдо.
15:48 11.03.2024
Оружане снаге Украјине се спремају за озбиљну операцију на Криму, рекао је начелник Главне обавештајне управе Украјине (ГУР) Кирил Буданов у документарном филму „Рат за море: од Дњепра до Крима“, фрагмент из којег је објављен на телеграм каналу специјалне службе. Он је објаснио да су дејства украјинских трупа у Црноморском региону 2022–2023. „повезана једним стратешким планом“.
„Ово су све припремне мере за озбиљну операцију на Криму“, рекао је он.
Буданов је посебно истакао покушаје искрцавања украјинских трупа на леву обалу Дњепра, која је под контролом руских трупа. У лето и јесен прошле године власти Запорошке области су више пута саопштавале да је било таквих покушаја: они нису били овенчани успехом. Борбе су се водиле и у приморском селу Кринки. У фебруару је Владимир Путин саопштио да га у потпуности контролише руска војска и да је тамо изграђена неопходна одбрана.
13:07 11.03.2024
Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 11.03.2024
Специјална операција у Украјини
Спутњик сазнаје: У украјинској војсци разматрају могућност свргавања Зеленског
12:28 11.03.2024
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг није желео да коментарише став немачког канцелара Олафа Шолца о испорукама ракета „таурус“ Украјини, али је изјавио да подржава испоруку Кијеву ракетних система великог домета.

„Подржавам неке савезнике који испоручују системе дугог домета, али нећу коментарисати конкретне системе и конкретне савезнике“, рекао је он.

12:22 11.03.2024
Најновији извештај Министарства одбране Русије:
Руске снаге су на авдејевском правцу уништиле амерички тенк „абрамс“. Руске снаге побољшале су положаје на предњем делу фронта и одбиле 11 напада украјинске војске. Погинуло је и рањено више од 430 украјинских војника и уништена два оклопна возила и 18 аутомобила. Током контрабатеријске борбе уништен је систем „град“, самоходно артиљеријско оруђе М109 „паладин“, хаубица Д-20 и пет хаубица Д-30;
На купјанском правцу одбијена су четири напада украјинских снага. Противник је изгубио до 30 војника, а уништена су два борбена возила пешадије и два камионета. Током контрабатеријске борбе уништено је борбено возило система „вампир“, два самоходна артиљеријска оруђа „цезар“, самоходно артиљеријско оруђе „гвоздика“, хаубица Д-30 у оруђе М101;
На доњецком правцу руске снаге заузеле су повољније положаје и одбиле напад украјинске војске. Погинуло је и рањено до 180 украјинских војника, а уништена два оклопна возила, три камионета, три самоходна артиљеријска оруђа „акација“ и две хаубице Д-20. такође су уништена три пољска складишта муниције;
На јужнодоњецком правцу украјинске снаге изгубиле су више од 140 војника, уништено је осам камионета и вучно оруђе М119;
На херсонском правцу одбијен је напад украјинске војске. Погинуло је и рањено до 30 украјинских војника и уништен тенк, пет аутомобила и хаубица Д-30;
Уништено је складиште горива, седам пунктова за управљање дроновима и две привремене базе страних плаћеника;
Руски ПВО системи оборили су десет ракета „хајмарс“, а уништено је 95 украјинских дронова.
12:08 11.03.2024
11:28 11.03.2024
Европска унија исцрпела је сопствене залихе наоружања током сукоба у Украјини, изјавио је шеф европске дипломатије Жозеп Борељ и позвао земље ЕУ да размотре могућност заједничког зајма за развој одбрамбене индустрије и јачање одбрамбене способности.
„Постојећа складишта оружја су истрошена, а сукоб је из рата резерви прерастао у рат производње“, написао је шеф европске дипломатије у свом блогу.
Борељ је позвао земље ЕУ да развијају свој одбрамбени потенцијал и попуњавају своје залихе наоружања, „настављајући да пружају адекватну војну подршку Украјини“.
Шеф европске дипломатије је објаснио да је тренутно 90 одсто европске одбрамбене индустрије концентрисано у неколико земаља уније, док годишњи промет ове индустрије износи око 70 милијарди евра и у њему је запослено 500 хиљада људи.
„Она обезбеђује око 40 одсто одбрамбених потреба Европе, што значи да наше војске увозе већину наоружања и технике коју користе“, оценио је Борељ.
11:07 11.03.2024
Узбуна за ваздушну опасност објављена је у Сумској, Харковској, Полтавској, Дњепропетровској, Черкаској, Кировоградској, Одеској и Виницкој области Украјине, следи из онлајн мапе украјинског Министарства за дигиталне трансформације.
10:38 11.03.2024
Папа Фрања се, говорећи о „белој застави“ Украјине, заложио за преговоре, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
„Колико сам разумео, у папиним изјавама био је шири контекст. Али генерално, идеја о којој је говорио је, наравно, сасвим разумљива – говорио је у корист преговора. Знате да је (председник Русије Владимир) Путин више пута говорио о нашој спремности и отворености да наше проблеме решавамо преговорима и то је начин који се преферира“, истакао је Песков.
„Али знате да, нажалост, и папине изјаве и поновљене изјаве других страна, укључујући и нашу, у последње време наилазе на апсолутно оштро порицање од стране кијевског режима. Они не дозвољавају никакве преговоре“, рекао је Песков.
Портпарол је додао да, одбијајући преговоре, Украјина црпи подршку у уверавањима многих европских земаља које обећавају да ће наставити да чине све да осуде Русију на, како верују, неизбежан стратешки пораз.
„То је најдубља заблуда, најдубља грешка. И ток догађаја, пре свега на бојном пољу, то најјасније сведочи“, закључио је Песков.
У суботу је швајцарска телевизија „РСИ“ објавила делове предстојећег интервјуа, у којем је папа изјавио да у сукобу у Украјини поражена страна мора да нађе смелости да то призна и пристане на преговоре. Ове речи су схваћене као позив на капитулацију Кијева.
10:05 11.03.2024
Украјински лекари и други медицински радници не верују званичним подацима Кијева о броју погинулих војника и сматрају да су губици Оружаних снага Украјине много већи од саопштених, преноси „Гардијан“.
„Многи који раде с рањеним војницима сматрају да је број смрти већи од званичне процене“, наводи британски лист.
Председник Украјине Владимир Зеленски је раније изјавио да је украјинска војска од фебруара 2022. године, када је почела специјална војна операција, наводно изгубила 31.000 војника.
„Њујорк тајмс“ је раније писао о томе да су амерички чиновници губитке међу Украјинцима проценили на 70.000 погинулих и 100.000 до 120.000 рањених.
09:17 11.03.2024
Запад ће у Украјину морати да пошаље своје стручњаке ради одржавања ловаца Ф-16, пише лист „Њујорк тајмс“, позивајући се на изјаве чиновника.
Према наводима листа, око 50 техничких стручњака из Украјине обучава се у Данској за ремонт ловаца.
„Западни одбрамбени стручњаци биће принуђени да прате ловце у Украјину и да остану тамо док не буде довољно украјинских тимова за њихово адекватно сервисирање“, наводи лист.
Према наводима „Њујорк тајмса“, за формирање одговарајућих тимова за ремонт ловаца Ф-16 у Украјини биће потребне године.
09:11 11.03.2024
Дежурни ПВО системи оборили су око 10.15 украјинску беспилотну летелицу изнад Белгородске области, саопштило је Министарство одбране Русије.
08:31 11.03.2024
Руске снаге за противваздушну одбрану пресреле су и уништиле четири украјинске беспилотне летелице изнад Брјанске области и још две изнад Орловске области, саопштило је руско Министарство одбране.
08:05 11.03.2024
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала