- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Белдокс од 22. до 29. маја: Документарци Фредерика Вајзмана и Стива Меквина

© Фото : Спутњику уступио БелдоксФилм „Окупирани град“ добитника Оскара Стива Меквина
Филм „Окупирани град“ добитника Оскара Стива Меквина - Sputnik Србија, 1920, 12.03.2024
Пратите нас
Седамнаесто издање Међународног фестивала документарног филма „Белдокс“ биће одржано од 22. до 29. маја у Београду и другим градовима у Србији.
„Белдокс“ ће и ове године премијерно у Србији представити награђиване филмове са престижних светских фестивала, најновија домаћа остварења, као и документарце значајних стваралаца данашњице.
Публика ће тако имати прилику да погледа остварење „Menus-Plaisirs Les Troisgros“ великана документарног филма Фредерика Вајзмана, који је имао светску премијеру на фестивалу у Венецији.
Познат као виртуоз у осликавању унутрашњег функционисања различитих система и институција, овога пута Вајзман нас води у породични ресторан Троагро, који је основан пре 93 године и носилац је три Мишленове звездице.
Препознатљивим умећем, Вајзман осликава целокупан поступак припреме изврсних јела – од набавке хране са ранчева и фарми до уметности кувања и тимског рада особља, као и преношење улоге шефа кухиње са оца на сина.
Пажљиво проматрајући динамику правих мајстора Вајзман ствара филм о гастрономији и „малим задовољствима“, истичући да је захвалност према природи и свест о очувању животне средине одлика најбољих.
На програму фестивала наћи ће се и филм „Окупирани град“ добитника Оскара Стива Меквина, који пропитује терете историје, враћајући се у период нацистичке окупације Амстердама.
Заснован на књизи „Атлас окупираног града: Амстердам 1940-1945“ Бјанке Стигтер, филм документује улице данашњег града у којима су се током нацистичке окупације десили злочини.
Супротстављајући догађаје из прошлости са годинама пандемије током којих је је филм настао, аутор проговара о времену, памћењу, али и дирљивој истрајности живота и пита се куда као цивилизација идемо.
Поред филмских пројекција, од 23. до 26. маја биће одржан индустријски део програма, који обухвата низ радионица, мастеркласова, пичинг сесија и других активности намењених развоју нових филмова и умрежавању филмских стручњака.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала