- Sputnik Србија, 1920, 12.12.2022
МОЈА ПРИЧА
Доносимо вам животне приче, репортаже и необичне судбине људи који друштво чине бољим.

Једини Србин који је Путину поставио питање у Сочију за Спутњик открива детаље које нису сви видели

Милош Танасковић - Sputnik Србија, 1920, 12.03.2024
Пратите нас
Ексклузивно
Када сам поставио питање руском председнику Владимиру Путину, ја уопште нисам имао представу да ће он мени тако лепо одговорити, са таквом топлином и са таквом љубављу. То се види чак и по његовом изразу лица, да он има посебан однос према Србији, као што је он и сам рекао.
Ово је у разговору за Спутњик рекао теолог и правник Милош Танасковић, једини Србин који је руском председнику поставио питање на Светском омладинском фестивалу у Сочију.
Он је о својим утисцима и детаљима који су довели до дијалога са Владимиром Путином говорио нашој новинарки Анђелији Дрвенџији.

„Када смо били на састанку са Путином, сви су хтели да поставе питање њему, сви су на различите начине покушавали да он обрати пажњу на њих. Ја сам наравно, као сваки прави Србин, решио да подигнем три прста. И у једном тренутку када сам држао руку подигнуту, ја сам се сетио да нас је митрополит Амфилохије често благосиљао са састављена три прста, и ја сам решио да тако држим руку подигнуту. Није прошло ни два минута, а Путин је рекао: „Молим вас, дајте овом дечку микрофон“. Тако да, уз Божју помоћ, ја сам успео да поставим питање“, са узбуђењем се присећа Танасковић детаља које нису сви видели.

@sputnik.srbija @Sputnik Србија Милош Танасковић је једини Србин који је поставио питање руском председнику Владимиру Путину у Сочију #milostanaskovic #милоштанасковић #putin #vladimirputin #svetskiomladinskifestival #всемирныйфестивальмолодёжи #worldyouthfestival #всемирныйфестивальмолодёжи2024 ♬ original sound - Sputnik Србија
Навео је и да је желео да нагласи да је из Србије, јер смо вековима били у одличним односима са Русијом.
Милош Танасковић нам прича да је у Москву дошао 2015. године по благослову митрополита Амфилохија да упише Московску духовну академију. После завршене академије, продужио је своје образовање на магистратури теологије и магистратури права.
„Мени је јако било важно да му кажем да смо имали једног заједничког блиског пријатеља, архимандрита Методија, који је живео у Валамском манастиру, на северу Русије. Ја знам да су они били добри пријатељи зато што смо једном приликом боравили у исто време у том манастиру. Тај манастир се зове Северна Света гора, тај манастир је јако важан за Русију“, нагласио је Милош.
Питање које је поставио Владимиру Путину тицало се његових посета Србији и односа са оцем Методијем, односно тога колико је успео да се упозна са српском културом и колико је она блиска руској, а одговор председника Руске Федерације гласио је:
„Знате то, вероватно и боље него ја. Односи између Русије и Србије су посебног карактера. Имају историјски дубоке корене. Увек са нарочитом топлином говорим о томе, јер су током векова, то желим да истакнем, Срби били најпоузданији савезник Русије. Ми то знамо, памтимо и ценимо“.
Милошу је било пуно срце да чује тако лепе речи које је Путин упутио њему и нашем народу.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала