Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Касно Ескобар у Приштину стиже

© Sputnik / Лола ЂорђевићГабријел Ескобар
Габријел Ескобар - Sputnik Србија, 1920, 12.03.2024
Пратите нас
Чињеница је да Бајденова администрација није успела или није хтела да спречи Приштину да повуче низ злонамерних потеза којима је угрожен опстанак Срба на КиМ, па не видим шта би то долазак америчког изасланика Габријела Ескобара сада могао да промени на терену, сем да „укори“ Приштину од чега Срби немају никакве користи каже др Александар Лукић.
Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар у среду ће посетити Приштину а главна тема ће бити наставак дијалога који, како је рекао, нема алтернативу. Пар дана раније Ескобар је изјавио и да је Америка била потпуно јасна када је речено да не може бити једностраних потеза на Косову и Метохији, као и да ће такви потези имати последице.

Од Ескобара нема шта да очекујемо

Филозоф др Александар Лукић из Института за политичке студије не мисли да ће Ескобаров долазак у Приштину нешто променити набоље бар не за нас Србе.
„Мислим да не може да се очекује ништа добро што се нас тиче у смислу неких конкретних потеза који би променили ситуацију на терену где је најактуелнија тема ускраћивање права Србима да примају своје плате у динарима, односно одлука Приштине да динар као платежно средство укине на Косову и Метохији. Што се тога тиче докле год је ова администрација у Америци на власти, ништа се не не може конкретно десити нити се променити ситуација на КиМ,“ сматра Лукић.
Лукић такође не верује ни у „оштре“ речи Ескобара о поступцима Приштине јер процењује да ће само на томе и остати.
„Можда може због јавности да делује да ће Приштина бити мало укорена и можда јој буде речено да неке своје одлуке одложи, али увек треба имати на уму да Приштина, односно Аљбин Курти не може да повуче ниједан потез који би био у суштинској супротности са интересима Америке,“ каже наш саговорник.
По његовом мишљењу, и ако буде неког искорака то ће бити некакве споредне ствари а не нека есенцијална питања.
„Прави помак може да се деси тек ако се промени власт у Америци и на чело ове државе дође Доналд Трамп и Ричарда Гренел поново преузме место које је и имао. Овако, ако би Ескобар укорио Кутија на неки начин би укорио и председника садашњег Америке Бајдена, односно, своју сопствену администрацију јер је све у њеним рукама,“ истиче Лукић.
Према саопштењу из Стејт департмента, Ескобар ће се на Косову састати са лидерима косовске владе, цивилног друштва и заједница косовских Срба како би истакао континуирану снажну подршку Сједињених Држава дијалогу о нормализацији односа између Приштине и Београд који води ЕУ.

Да је хтела Америка не би ово дозволила

Наш саговорник цени да Ескобар, иако има начина да утиче на Приштину, неће ништа урадити.
„Ескобар, односно Америка да хоће може лако да делује на Куртија јер има разне механизме и да га спрече да ради ово што ради јер ово је терор над Србима са циљем потпуног истискивања са КиМ. Такав сценарио и јесте у интересу садашње Америке. Може да се деси да Ескобар има неке задатке које ће дати Приштини да изврши, али не мислим да ће од тога бити било шта,“ закључак је Лукића.
Ескобар иначе планира и да одржи састанке о утицају нових прописа Централне банке Косова на готовинско пословање и подстакне одређене кораке како би се осигурало да потребе грађана Косова буду задовољене у потпуности и без прекида, али и за спровођење француско-немачког споразума или анекса из Охрида формирању ЗСО.
Лукић је уверен да ће и то све остати само на речима јер Приштину, односно такозваног премијера Косова Аљбина Куртија, како каже, изгледа да ова изјава уопште не брине, као што не мари ни за упозорење које је стигло од председника Албаније Бајрама Бегаја на адресу Куртија да би „Приштина требало више да слуша Сједињене Америчке Државе и Европску унију у погледу доношења неких одлука.

Све остаје на речима

Високи амерички званичници су последњих недеља критиковали привремене приштинске институције због игнорисања америчког захтева да се одложи одлука о спровођењу уредбе такозване Централне банке Косова о динару и истицали да ће та одлука имати последице.
Помоћник америчког државног секретара Џејмс О'Брајен изјавио је недавно да су САД забринуте због уредбе о забрани употребе динара на Косову и Метохији и истакао да приштинске власти треба да повуку ту одлуку, као и да је Приштина забраном динара довела у питање партнерство са САД, јер је ту одлуку донела упркос противљењу Вашингтона.
"Ако нас не третира као партнера, поставља се питање да ли ову владу можемо сматрати партнером", рекао је тада О'Брајен.
Специјални изасланик Сједињених Америчких Држава за Западни Балкан Габријел Ескобар изјавио је да је та земља била потпуно јасна да не може бити једностраних потеза, као и да ће такви потези имати последице.
Амбасадор САД у Приштини Џефри Ховенијер рекао је да његова Влада није могла јасније да покаже да није задовољна квалитетом партнерства са кабинетом Аљбина Куртија.
Специјални изасланик Америке за Западни Балкан Габријел Ескобар - Sputnik Србија, 1920, 12.03.2024
СРБИЈА
Ескобар: Имамо проблем у комуникацији с Куртијем
Габријел Ескобар - Sputnik Србија, 1920, 13.10.2023
СРБИЈА
Ескобар позвао Београд и Приштину да се врате примени споразума из Охрида
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала