- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Премијер Хаитија поднео оставку након све већег насиља у земљи

© AP Photo / Andrew KasukuПремијер Хаитија Аријел Анри
Премијер Хаитија Аријел Анри  - Sputnik Србија, 1920, 12.03.2024
Пратите нас
Премијер Хаитија Аријел Анри поднео је оставку после вишенедељног притиска и све већег насиља у тој карипској земљи, саопштио је председник Групе карипских земаља и председник Гвајане Ифран Али.
Оставка премијера Хаитија долази након састанка регионалних лидера у понедељак на Јамајци, где су разговарали о политичкој транзицији на Хаитију, преносе медији.
Анри је тренутно у Порторику, након што су га наоружане банде на Хаитију спречиле да се врати у земљу.
Анри се претходно налазио у Кенији, где је требало да додатно преговара о договору о распоређивању око 1.000 полицајаца на Хаити, након што је кенијски Виши суд блокирао овај план у јануару.
Председник Гвајане је, након састанка, рекао да карипска група признаје оставку Анрија након успостављања прелазног председничког савета и именовања привременог премијера.
Али је навео да ће прелазни председнички савет имати два посматрача и седам чланова са правом гласа, укључујући представнике неколико коалиција, приватног сектора и цивилног друштва и једног верског вођу.
Савет је добио мандат да брзо именује привременог премијера, рекао је он, додајући да нико ко намерава да се кандидује на следећим изборима на Хаитију неће моћи да постане привремени премијер.
Анри је био у Кенији како би потписао споразум о распоређивању међународних безбедносних снага да помогну у борби против насиља, када су банде напале полицијске станице и упале у два највећа затвора на Хаитију.
Тешко наоружане банде контролисале су последњих дана улице престонице Хаитија, Порт-о-Пренса, захтевајући оставку Анрија, који је био на челу владе Хаитија од атентата на председника Жовела Моиза 2021. године.
Порт-о-Пренс и околни региони су под једномесечним ванредним стањем, а продужен је полицијски час који је уведен прошле недеље, након ескалације насиља када су наоружани чланови банди заузели два највећа затвора и ослободили хиљаде затвореника.
Процењује се да банде контролишу до 80 одсто Порт-о-Пренса, главног града Хаитија.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала