- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Серија „Сабља“ на Канском фестивалу

© Фото : Уступљено Спутњику/This and That ProductionsДраган Мићановић као Зоран Ђинђић у серији "Сабља"
Драган Мићановић као Зоран Ђинђић у серији Сабља - Sputnik Србија, 1920, 12.03.2024
Пратите нас
Серија „Сабља” Горана Станковића и Владимира Тагића такмичиће се у категорији дугог формата на Канском фестивалу серија, објавили су данас организатори тог најпрестижнијег светског фестивала.
„Сабља” је, како је навео РТС, једна од осам серија из целог света које су одабране за овогодишњу главну такмичарску селекцију фестивала који се одржава од 5. до 10. априла.
Серија ће имати своју светску премијеру 8. априла у Великој дворани „Лимијер” уз присуство глумачке и ауторске екипе, а након приказивања на летњим фестивалима, наћи ће се и пред гледаоцима Радио-телевизије Србије.
„Сабља“ се бави убиством премијера Србије Зорана Ђинђића, који је убијен баш на данашњи дан 2003. године.
Прве две епизоде серије приказане су 14. фебруара у МТС дворани, а емитовање је требало да почне 24. фебруара на РТС-у, међутим одложено је због интересовања, како је тада навео РТС, једног од најпрестижнијих фестивала филмских и серијских садржаја да у свој програм уврсти "Сабљу".
Кроз осам епизода, серија истражује убиство премијера Зорана Ђинђића и улогу Земунског клана и Јединице за специјалне операције (ЈСО) у овом атентату.
Серија прати ликове премијера, политичара, криминалаца, припадника паравојних јединица, али и измишљене ликове – младу и амбициозну телевизијску новинарку Даницу Мандић, полицијског инспектора Бориса Ракића ангажованог у истрази и ситног криминалца унутар земунског клана Уроша Ристића, чија улога у овој причи постаје све сложенија.
Главне улоге у серији тумаче Драган Мићановић, Милица Гојковић, Љубомир Бандовић и млади Лазар Тасић.
Редитељи серије су Горан Станковић и Владимир Тагић, а сценаристи Дејан Прћић, Марјан Алчевски, Маја Пелевић, Владимир Тагић и Горан Станковић.
Продукцију серије, за коју је идеју дао РТС, потписују Радио-телевизија Србије и „This and That Productions“.
Драган Мићановић - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2024
КУЛТУРА
Драган Мићановић у улози Ђинђића: Био сам један од хиљаду који су шетали деведесетих против рата
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала