- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Због Дана Републике Америка увела санкције сарадницима Милорада Додика

© Sputnik / Igor Mikhalev / Уђи у базу фотографијаБела кућа у Вашингтону
Бела кућа у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 13.03.2024
Пратите нас
Министарство финансија САД увело је нове санкције званичницима Републике Српске, а како је наведено, разлог су активности због „нарушавања Дејтонског мировног споразума“.
На листи су три особе које су, како наводе из Министарства финансија САД, „директно учествовале у организацији неуставног Дана Републике Српске 9. јануара“.
„Ови појединци су олакшали Додикове напоре да подрива Дејтонски мировни споразум и ауторитет Уставног суда БиХ и високог представника. САД су дубоко забринуте због континуираних покушаја подривања Дејтонског мировног споразума и Устава БиХ, као две кључне институције за мир и стабилност у региону“, рекао је подсекретар америчког Министарства задужен за тероризам и финансије Брајан Нелсон.
Како је саопштено, на листу санкција стављени су: генерални секретар председника Републике Српске Јелена Пајић Баштинац, саветник председника Српске Бранислав Окука и председавајућа Већа народа Српске Сребренка Голић.
За саветника председника Српске Бранислава Окуку се наводи да је био „блиско укључен у планирање и спровођење Дана Републике Српске и одговоран за повећање посећености прославама“, и да је био организатор протеста под називом „Граница постоји“.
Такође је наведено да је „припадао неформалној групи утицајних Додикових саветника који су гајили симпатије према српском национализму и Русији и који су подржавали независност Републике Српске, фокусирали се на припрему планова за пренос надлежности са нивоа БиХ на институције Српске“.
Окука је, како се наводи, уврштен на листу санкционисаних лица јер је наводно деловао за и у име, директно или индиректно, Додика.
У саопштењу се наводи да је Јелена Пајић Баштинац, као генерални секретар председника Републике Српске, уз Окуку, била део Организационог одбора за обележавање Дана Републике Српске, који је био блиско укључен у планирање и извођење догађаја.
Из Канцеларије за контролу стране имовине Министарства финансија САД додају да се председавајућа Већа народа Републике Српске Сребренка Голић 27. новембра 2023. године састала са другима, укључујући Баштинаца и Окуку, ради оснивања Организационог одбора за обележавање Дан Републике Српске, чији је и она била члан.

Саветници Додика поручују — не одустајемо

У првом реаговању, саветник председника Српске изјавио је Срни да је почаствован чињеницом да му је америчко Министарство финансија увеле санкције и да је за њега велика ствар да буде у тиму људи са америчке „црне листе“ који предводи Милорад Додик.
„Увек сам био поносан што сам део екипе Милорада Додика, а данас посебно јер ми је указана част да се и моје име налази на ‘црној листи’ САД. Велика ми је част да сам санкционисан као један од учесника у организацији обележавања 9. јануара, Дана Републике, који је ове године био највеличанственији и најспектакуларнији, а обећавам да ће наредни 9. јануар бити још бољи“, истакао је Окука.
Окука је рекао да га радује и чињеница да су и скупови „Граница постоји“, чији је један од организатора, изазвали велику пажњу САД јер су окупљања народа јасно показала њихову вољу и жељу да сачувају и одбране Републику Српску од каубојског понашања, антидејтонског и антиуставног деловања лажних високих представника и такозваних дипломата.
„Ове санкције су само доказ да сам на правој страни заједно са својим народом који предводи председник Додик, и још више сам спреман да са свим својим пријатељима и сарадницима бранимо Српску од атака белосветских мешетара“, поручио је Окука.
Председавајући Већа народа Српске Сребренка Голић изјавила је да америчке санкције представљају наставак прогона демократски изабраних представника.
„Присуствовала сам Организационом одбору за прославу Дана Републике ове године. Присуствовала сам и прошлих година као потпредседник Владе. Присуствоваћу и наредних година“, поручила је Голићева.
Она је навела да је санкције неће погодити, јер нема имовину у САД, није никада тамо путовала, нити има било какве трансакције са америчким држављанима, фирмама и институцијама.
Јелена Пајић Баштинац је поручила да америчке санкције немају утицај на њен рад и да ће наставити да ради на изградњи институција Српске и европском путу БиХ.
„У суштини неће нашкодити мом животу, осим чињенице да нећу моћи да путујем у Америку, што ми не пада тешко“, истакла је она за РТРС.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала