- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Аутор „Сабље“ о канској премијери серије: Убиство премијера је још увек отворена рана

© Tanjug / Марко ЂоковићЕкипа серије "Сабља"
Екипа серије Сабља - Sputnik Србија, 1920, 13.03.2024
Пратите нас
Веома смо поносни на то што ће серија после пет година рада светску премијеру доживети у Кану. То што је у питању селекција од само осам серија из целог света говори да смо направили нешто квалитетно, што очигледно кореспондира са много ширим аудиторијумом него што смо се надали, каже за Спутњик Горан Станковић, један од аутора серије „Сабља“.
Серија „Сабља” Горана Станковића и Владимира Тагића о убиству премијера Зорана Ђинђића такмичиће се у категорији дугог формата на Канском фестивалу серија који се одржава од 5. до 10. априла.
„Сабља“ ће имати светску премијеру 8. априла у Великој дворани „Лимијер” у присуству глумачке и ауторске екипе.
У такмичарском програму ће бити приказана и остварења из Данске, Норвешке, Кине, Бразила, Немачке, а ван такмичарског нове серије „Нетфликса“, „Епл“ и „Дизни“ студија.
„Нама је сам улазак у селекцију и чињеница да ће публика и светски дистрибутери у Кану видети „Сабљу“ већ огромна победа. Важна је чињеница да је светска права за серију откупила немачка компанија 'Бета филм', која стоји иза наслова попут 'Гоморе' и 'Берлин Бабилона'. То су светски хитови којису продати широм света. Њихове прогнозе за 'Сабљу' звуче јако оптимистично“, истиче Станковић.
Већ постоји јако велико интересовање за серију из разних земаља:
„То нам само говори да прича о Зорану Ђинђићу и његовом покушају да промени једно друштво из данашње перспективе итекако наилази на разумевање“.
Станковић и Тагић су посветили овој серији пет година, од истраживања иписања сценарија све до снимања и монтаже:
„Убиство премијера је за наше друштво још увек отворена рана и јако пуно људи има опречне ставове о томе шта се тачно догодило и због чега. Оно што је нама било важно је да сагледамо које су околности довеле до тога да се један тако бруталан и трагичан чин догоди и које су последице остављене на друштво у којем данас живимо“.
Занимљива је коинциденција да је Кански фестивал објавио вест да је „Сабља” уврштена у програм баш на годишњицу од убиства Зорана Ђинђића.
„Када радите нешто у шта стварно верујете и када сте свесни одговорности коју тај задатак носи онда вам се успут и дешавају неки синхроницитети. Велика подударност је да је Кански фестивал одлучио да своју конференцију за штампу и објаву програма закаже баш на 12. март ове године. 'This and That' продукција, која стоји иза серије, и ми као аутори смо одлучили да јучерашњи дан посветимо сећању на покојног премијера Зорана Ђинђића, зато данас делимо вест о успеху наше серије“, каже Станковић.
Инцијатор пројекта је био РТС након што су Тагић и Станковић завршили своју првуауторску серију „Јутро ће променити све“:
„Нама је дефинитивно најважније да серију прикажемо гледаоцима у Србији. Садашњи план је да се емитује у јесењој програмској шеми РТС-а када буде приказана на још неколико фестивала за које смо добили позив“.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала