- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Европски парламент усвојио Закон о вештачкој интелигенцији

© AP Photo / Francisco SecoЗаседање Европског парламента у Бриселу
Заседање Европског парламента у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 13.03.2024
Пратите нас
Европски парламент (ЕП) данас је усвојио Закон о вештачкој интелигенцији (АИ) који треба да заштити основна права, демократију, владавину права и еколошку одрживост у областима које су везане за АИ. Нови закон су подржала 523 посланика, док је 46 било против, а 49 се уздржало од гласања, наводи се на веб страници Европског парламента.
На основу нових правила, забрањене су одређене АИ апликације које према мишљењу законодаваца угрожавају права грађана, а у ову категорију спадају и системи који спроводе категоризацију на основу биометријских података људи.
Органи реда ће моћи да користе биометријске идентификационе системе (РБИ) „у реалном времену“ само у изузетним случајевима који су веома уско дефинисани, као што су потрага за несталом особом или спречавање терористичког напада.
Употреба такозваних „пост-римот“ РБИ система се сматра високоризичном ситуацијом која је могућа само уз посебно судско одобрење.
Апликације на бази вештачке интелигенције (АИ) које умеју да препознају емоције ће бити забрањене на радном месту и у школама.
Системи вештачке интелигенције опште намене (ГПАИ) и ГПАИ модели на којима су засновани морају да испуне одређене захтеве за транспарентност, укључујући усклађеност са законима ЕУ о ауторским правима и објављивање детаљних сажетака садржаја који се користе за обуку.
Закон наводи да аудио и видео садржај који је настао уз помоћ вештачке интелигенције („дифејкс“) мора да буде јасно означен.
„Коначно имамо први светски обавезујући закон о вештачкој интелигенцији да бисмо смањили ризике, створили нове могућности, донели транспаратентност и борили се против дискриминације“, рекао је коизвестилац Комитета за унутрашње тржиште ЕУ Брандо Бенифеи, пренео је Танјуг.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала