- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

Хрватска набавила осам америчких хеликоптера „црни јастреб“

Црни јастреб - Sputnik Србија, 1920, 13.03.2024
Пратите нас
Потпредседник владе и министар обране Хрватске Иван Анушић, начелник ГС ОСРХ генерал-пуковник Тихомир Кундид и амбасадор САД у тој земљи Натали Рајес присуствовали су потписивању уговора о набавци додатних осам хеликоптера УХ-60М „црни јастреб“ између владе Републике Хрватске и владе САД у касарни Лучко.
"Набавка осам хеликоптера УХ-60М „црни јастреб“ представља велики и битан тренутак за Оружане снаге РХ и Хрватску", казао је Анушић и додао да је ово потврда савезништва и одличне сарадње са САД-ом.
Како је навео, сарадња Оружаних снага Хрватске са САД "траје још од Домовинског рата".
"Домовински рат је темељ хрватске државе. Зато треба знати ко је савезник Хрватске, ко јој је помогао кад јој је помоћ била потребна. Победничка војска Републике Хрватске то никада неће заборавити", навео је Анушић, преноси хрватски портал Индекс.
Укупна вредност осам хеликоптера УХ-60М „црни јастреб“ износи 273,8 милиона америчких долара. Четири хеликоптера стижу у Хрватску путем донације САД, а четири ће бити плаћена из хрватског буџета.
Финансијска помоћ САД-а покрива 51 посто укупног износа, а МОРХ ће у трогодишњем буџетском периоду од 2025. до 2027. обезбедити преостали износ.
Сви хеликоптери с опремом требало би да буду испоручени Хрватској током 2028.
Хрватска тренутно има четири хеликоптера УХ-60М „црни јастреб“, од којих је два донирала америчка влада.
Амбасадор САД у Хрватској Натали Рајес је рекла да ови хеликоптери представљају "знатно улагање" у сигурност и одбрану те да је реч о једној од најефикаснијих таквих летилица.
"Набавком хеликоптера „црни јастреб“ наш ће снажни савезник бити још јачи", рекла је она, пренели су хрватски медији.
Анушић је том приликом одбацио тезу да су потписивање уговора о набавци хеликоптера и долазак млазњака Рафала темпирани за предизборну кампању.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала