Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Клаус и Земан: Косово терористичка држава коју Чешка није смела да призна

© AP Photo / PETR DAVID JOSEKПраг
Праг - Sputnik Србија, 1920, 13.03.2024
Пратите нас
Бивши чешки председници Вацлав Клаус и Милош Земан су, поводом 25 година чланства Чешке у НАТО, у заједничком интервјуу за јавну Чешку телевизију оценили да је бомбардовање СР Југославије 1999. било огромна грешка и да је Косово терористичка држава коју Праг није смео да призна.
Земан је на почетку интервјуа поновио ранији став да бомбардовање тадашње Југославије представља грубу грешку НАТО за коју се извинио председнику Србије Александру Вучићу.
Клаус се сложио са тим мишљењем и подсетио да се тада љутио што је Влада Чешке прихватила да НАТО авиони који су бомбардовали Југославију прелећу преко чешке територије.
Водитељ је подсетио да је бивши генерални секретар НАТО Џорџ Робертсон приликом посете Прагу рекао да „суживот на Косову постоји“ и да је то последица успешне НАТО интервенције.
Земан се није сложио са том тврдњом Робертсона, истакавши:
„Бивши председник Косова Хашим Тачи тренутно је пред Међународним кривичним трибуналом у Хагу због ратних злочина, као и читав низ косовских водећих званичника. Говорио сам да је Косово у суштини терористичка држава. Нисам то поткрепљивао само драстичним случајевима као што је било одузимање органа, чак и живим људима“.
Земан је рекао да допушта да је и са српске стране било сличног насиља али, како је нагласио, оно је било далеко мање мери и није било систематско.
„То није била доктрина владе док је с косовске било, и то јесте терористичка држава. Клаус и ја се нисмо слагали по многим питањима, али ниједном од нас није пало на памет да потпишемо сагласност да се именује чешки амбасадор на Косову“, додао је Земан.
Он је скренуо пажњу на то како Приштина третира Србе на северу Косова и додао да „то није нормалан демократски режим“, пренео је Танјуг.
Са њим се умногоме сложио и Вацлав Клаус и додао:
„Сматрао сам да је скандалозно то што је тадашњи министар спољних послова Шварценберг признао Косово без расправе у влади и без тога да уопште обавести председника Чешке, што сам тада био ја, да ће се нешто такво десити. Јако сам се љутио на Шварценберга и то никада није требало да се деси“.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала