- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Када ми је Јељцин предложио да се кандидујем за председника, рекао сам да нисам спреман

© Sputnik / Gavriil Grigorov / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 13.03.2024
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин изјавио је да није био спреман да се кандидује за председника земље када га је одлазећи шеф државе Борис Јељцин позвао да то учини пре 25 година.
„То је као Јенки на двору краља Артура (књига Марка Твена) или нешто слично. Немогуће је одговорити на ово питање, јер је питање постављено у то време, у том историјском и економском контексту у коме се земља налазила, у унутрашње политичкој ситуацији са становишта унутрашње безбедности. И све то заједно ме је навело да дам одговор који сам дао: ‘Нисам спреман за то’“, рекао је Путин у интервјуу Дмитрију Кисељову, генералном директору агенције „Русија севодња“ чији је Спутњик део.
Он је објаснио да није био спреман не зато што се нечега плашио, већ обима задатака који су стајали пред њим.
„Количина проблема је сваким даном расла као лавина. Зато сам одговорио искрено. И не зато што сам се, понављам, нечега уплашио. Већ зато што сам мислио да нисам спреман да решим све те проблеме и не дај Боже да урадим нешто горе. О томе се радило. Зато сам то рекао апсолутно искрено. И кад бих се вратио, поновио бих исто“, објаснио је руски председник.
Према његовим речима, одлучујући су били разговори са Борисом Јељцином.
„Најважније је, на крају крајева, шта ми је тада одговорио. Рекао је: ‘У реду, добро, разумем. Још ћемо се вратити на то’. И враћали смо се на то неколико пута. На крају је рекао: ‘Ја сам искусан човек, знам шта радим, шта предлажем’. И рекао ми је још неке ствари. Непријатно ми је да се хвалим – али, рекао ми је неке позитивне речи“, присетио се Путин.
А када је почео са радом, све је било сасвим другачије, приметио је.
„Није у питању страх, већ ствар схватања, способности да се ти проблеми решавају. Сетите се каква је била 1999. година – и у економији, и у безбедносној сфери, у финансијама. У свему“, закључио је руски председник.
Председнички избори у Руској Федерацији биће одржани 15, 16. и 17. марта 2024. године. За место шефа државе боре се четири кандидата које је регистровала Централна изборна комисија: Леонид Слуцки, Николај Харитонов, Владислав Даванков и Владимир Путин.
Председник Русије Владимир Путин за време интервјуа директору Русија севодња Дмитрију Кисељову - Sputnik Србија, 1920, 13.03.2024
РУСИЈА
Путин: Запад немоћан пред јединством руског народа
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала