- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Шеф Мисије ММФ: Српска економија се изборила са глобалним ударима на импресиван начин

© Tanjug / JADRANKA ILIĆШеф Мисије Међународног монетарног фонда Доналд Мекгетиген
Шеф Мисије Међународног монетарног фонда  Доналд Мекгетиген  - Sputnik Србија, 1920, 13.03.2024
Пратите нас
Шеф Мисије Међународног монетарног фонда Доналд Мекгетиген је изјавио да је српска економија отпорна и да се са недавним глобалним ударима изборила на импресиван начин.
Мекгетиген је, говорећи о плановима за Експо 2027., рекао за РТС да је Србија имала много јавних улагања и да се то поклопило са смањењем јавног дуга.
Такође каже да се инфлација смањује и да је то последица чврсте политике Народне банке Србије.
Мисија ММФ предвођена Доналдом Мекгетигеном сутра започиње разговоре са НБС и Владом Србије о трећој ревизији аранжмана који Србија има са Фондом, а разговараће се о издацима из буџета за капиталне инвестиције, али и о реформама у државним предузећима, као што су ЕПС и Србијагас.
"Ако би требало да одаберем једну реч која би најбоље описала српску економију, изабрао бих исту као (главни економиста Светске банке за Европу и Централну Азију) Иваило Изворски - отпорна. Српску економију тако видим. Са недавним глобалним ударима изборила се на импресиван начин", рекао је Мекгетиген.
Истакао је да се раст наставља, док се инфлација смањује, а јавни дуг је испод 60 процената бруто домаћег производа и опада и даље.
"Резерве су на рекордно високом нивоу. Све ово говори у прилог јаким макроекономским показатељима и отпорности српске економије", навео је шеф Мисије ММФ.
Каже да је пред Србијом изазов да тако настави.
"Наставите са јачањем макроекономске стабилности и да имате јак одрживи раст. За то није потребна само макроекономска стабилност, већ и решавање дубљих, фундаменталних стратешких питања. Ово ће помоћи да се створи јак, одржив, инклузивни и еколошки раст", навео је Мекгетиген.
Каже да је присуство страних директних инвестиција велико у Србији и сматра да су оне јаке и различите, али да су пре свега отпорне.
"За то су заслужне чврста макроекономска политика, макроекономска стабилност и изузетан географски положај Србије. Не видим да стране директне инвестиције почињу да се успоравају због успоренијег раста у Европи. Заправо, последњих година су у том смислу постигнути рекордни резултати упркос успоренијем европском расту", рекао је Мекгетиген.
Како каже, у ММФ у својим последњим економским пројекцијама на глобалном нивоу очекују опоравак Европе, што би у најмању руку требало да помогне Србији у погледу директних страних инвестиција.
На питање новинара да прокоментарише то што српске власти планирају да инвестирају више од 17 милијарди евра у наредне четири године, у Експо 2027. и да ли сматра да је то ризично кад је реч о јавном дугу јер на тржишту нема јефтиног новца, Мекгетиген је рекао да јавна улагања свакако сматра високим, јаким и спојивим са стањем јавног дуга и чврстим јавним финансијама.
"Ако се осврнемо на неколико последњих година, Србија је имала много јавних улагања, а то се поклопило са смањењем јавног дуга, стабилним јавним финансијама и добрим изгледима за одрживост јавног дуга. Разлог за то је што се ово инвестирање спроводи у контексту чврстог фискалног управљања и, посебно, јаке контроле над издвајањима за пензије и плате, што је веома скупо. Зато сматрамо да је потребно водити рачуна о тим великим инвестицијама и великим издвајањима, као и да се треба строго придржавати нових фискалних правила. Такође је потребно добро управљати јавним улагањима и пазити да буду пажљиво одабрана", рекао је Мекгетиген.
Ако тако буде, додаје, уз даљи развој јавних улагања, то ће додатно оснажити јавне финансије.
Каже да ће то даље ојачати инфраструктуру земље и снажно подстаћи стабилан одрживи раст.
На питање како коментарише то што неки српски економски стручњаци сматрају да је време за релаксирање монетарне политике и смањење камата, Мекгетиген је рекао:
"Инфлација се свакако смањује, видимо то последњих месеци. То је последица чврсте монетарне политике Народне банке Србије. То је и знак да инфлаторни удари у свету слабе. Али, прерано је прогласити победу над инфлацијом. Пре смањења стопа, потребни су јасни знаци да се инфлација обуздава на безбедан начин".
Истиче да то значи да треба будно мотрити на инфлаторна очекивања и обезбедити да то смањење чврсто контролише Народна банка Србије.
"Пазити да укупна инфлација настави да се смањује, баш као и базна, и водити рачуна о ширем развоју, као што су тржиште рада и раст личних доходака, како би они пратили трајно смањење инфлације. Када све то буде у реду и ако се води рачуна о инфлацији, може се размишљати о смањењу каматних стопа", навео је Мекгетиген.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала