Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Српска листа са Ескобаром: Потребна одлучна реакција како би се спречио егзодус Срба са КиМ

© Sputnik / Теодор АнастасијевићКосовска Митровица
Косовска Митровица - Sputnik Србија, 1920, 13.03.2024
Пратите нас
Представници Српске листе указали су, током састанка са специјалним америчким представником за Западни Балкан Габријелом Ескобаром и амбасадором САД у Приштини Џефријем Ховенијером, на потребу хитне и одлучне реакције како би се спречио егзодус српског народа коме се одлукама приштинских институција угрожавају елементарна људска права.
„Одлука о забрани динара и укидање платног промета 25 година након сукоба, милитаризација општина са српском већином, забрана робног промета са централном Србијом, насилно увођење градоначелника без легитимитета у зграде општина на северу, али и институционални прогон Срба и отимање имовине наших грађана, као и угрожавање функционисања и опстанка Српске православне цркве на овим просторима захтевају снажну, енергичну и хитну реакцију демократског света чиме би се спречило протеривање Срба са својих вековних огњишта“, упозорили су представници Српске листе, предвођени председником Златаном Елеком, на састанку са америчким изаслаником.
На састанку у Приштини се разговарало о проблемима српског народа на Косову и Метохији са посебним акцентом на једностране потезе приштинске владе којима се угрожава опстанак српског народа, наводи се у саопштењу Српске листе.

Ескобар у Приштини са лидерима три српске политичке партије

Ескобар је у Приштини разговарао и са лидерима три српске политичке партије које делују на Косову и Метохији - Бранимиром Стојановићем и Милијом Бишевцем из Српског народног покрета, Александром Арсенијевићем из Српске демократије и Александром Јаблановићем из Партије косовских Срба који су изразили забринутост за живот српског народа на КиМ.
„Причали смо о свему ономе што нас мучи. Од ових последњих одлука, па до свих оних које су пре тога донете и које компликују наш живот. Причали смо о животу, колико је тешко, колико је ситуација напета, колико се људи исељавају. Указали смо да ствари морају брже да се мењају, пре свега у правцу смиривања ситуације и превазилажења штетних одлука и доношења других које ће или анулирати или укинути ову одлуку око динара“, рекао је након састанка са Ескобаром Бранимир Стојановић из СНП-а, преноси Радио КиМ.
Он је истакао да је ниво исељавања Срба који се дешава врло забрињавајући и да сва висока политика нема смисла уколико оде велики број људи.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала