- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Већа од Монт Евереста: „Ђавоља комета“ би овог месеца могла да буде видљива голим оком

© NASA . K. Meech, J. Kleyna, and O. HainautАстероид
Астероид - Sputnik Србија, 1920, 13.03.2024
Пратите нас
Комета већа од Монт Евереста могла би да постане видљива голим оком у наредним недељама док наставља своју прву посету унутрашњем Сунчевом систему после више од 70 година, кажу астрономи.
Ово ледено тело је Халејева комета - што значи да ће се појавити једном, или можда двапут у животу. Заиста, комета 12П/Понс-Брукс заврши своју орбиту једном у 71,3 године и требало би да се највише приближи Сунцу 21. априла, преноси Гардијан.
Неки извештаји сугеришу да је 12П/Понс-Брукс примећена још у 14. веку, а названа је по француском астроному Жан-Лују Понсу који ју је открио 1812. и британско-америчком астроному Вилијаму Роберту Бруксу који ју је посматрао 1883. године.
Сматра се да ова комета има језгро од око 30 км (20 миља) у пречнику, а класификована је као криовулканска комета, што значи да еруптира прашином, гасовима и ледом када се унутар ње повећа притисак док се загрева.
Један такав излив прошле године учинио је да се стоструко посветли и стекне назив „Ђавоље комете“ након што је измаглица која је окружује формирала рогати облик.
Док је комета – и њена зелена нијанса – већ примећена на ноћном небу, стручњаци кажу да се очекује да ће постати још светлија у наредним недељама.
„Очекује се да ће комета достићи магнитуду од 4,5 што значи да би требало да буде видљива из Велике Британије“, рекао је др Пол Стром, астрофизичар са Универзитета Ворвик.
„Комета се креће из сазвежђа Андромеде у Рибе. Док то чини, пролази поред сјајних звезда које ће је учинити видљивијом одређених датума. Конкретно, 31. марта 12П/Понс-Брукс ће бити само 0,5 степени удаљена од сјајне звезде зване Хамал“, рекао је он.
Међутим, др Роберт Маси, заменик извршног директора Краљевског астрономског друштва, рекао је да чак и ако комета постане светлија, и даље би могло бити тешко видети је и додаје да би основни инструменти попут малих телескопа у великој мери помогли.
„Ако имате иоле пристојан двоглед, свакако покушајте да је потражите са њим“, рекао је Меси, додајући да су апликације које мапирају небо такође корисне.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала