- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Медији: Због слабости украјинске војске Макрон размишља да пошаље трупе у Украјину

© AP Photo / Michael ProbstФранцуска војска
Француска војска - Sputnik Србија, 1920, 14.03.2024
Пратите нас
Француска је забринута због „слабости” Оружаних снага Украјине у светлу недавних догађаја у украјинском сукобу и разматра опцију слања своје војске, али се плаши ескалације, преноси лист Монд.
Према писању листа, француске власти још од 2023. године у најстрожој тајности разговарају о слању војника. Конкретно, ово питање је покренуто на састанку Савета министара 12. јуна 2023. године, након првих неуспеха Оружаних снага Украјине током летње контраофанзиве на положаје Оружаних снага Русије.
„Париз је забринут због слабости украјинских трупа“, наводи се у тексту.
Лист такође наводи епизоду која се догодила неколико дана пре изјаве француског председника Емануела Макрона 26. Фебруара, да се „ништа не може искључити“ у контексту помоћи Украјини. Макрон је 21. фебруара у Јелисејској палати „са чашом вискија у руци“ примио честитке након церемоније преношења пепела јерменског учесника француског покрета отпора Мисака Манушјана у Пантеон и дотакао се ситуације у Украјини: „У сваком случају, у наредној години ћу морати да пошаљем људе у Одесу".
Лист наводи речи начелника Генералштаба француских копнених снага, генерала Пјера Шила, који је објаснио да су Макронове речи о могућем слању трупа у Украјину „пре свега политичка и стратешка порука” Русији да су спремни на такав корак. Задатак војске у овој ситуацији је „да припреми што више опција за помоћ председнику републике у доношењу политичких и војних одлука“, истакао је он.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала