- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Потврђено 36 случајева морбила у Србији, највише инфицираних у Београду

© Sputnik / Лола ЂорђевићВакцинација
Вакцинација - Sputnik Србија, 1920, 14.03.2024
Пратите нас
Директорка Института за јавно здравље „Батут“ Верица Јовановић рекла је данас да у овом тренутку у Србији има 36 потврђених случајева морбила и да је највећи број инфицираних на територији Београда.
Јовановић је говорећи о морбилама, рекла да се ради о веома инфективном узрочнику који уколико је присутан у циркулацији, а код нас јесте, даје већи број инфицираних.
„Ми данас имамо пораст, тај пораст није велики, али у овом тренутку имамо 36 потврђених случајева морбила, највећи број инфицираних - 30 је на територији Београда“, рекла је она.
Када је реч о вакцинацији, Јовановић апелује на редовно вакцинисање према програму обавезне имунизације, а напомиње да је нарочито вакцинација првом дозом значајна за децу мањег узраста.
„На такав начин ћемо утицати на спречавање заражавања и свих компликација које вирус морбила доноси“, истакла је она.
Јовановић каже да од 36 потврђених случајева, 30 је невакцинисано и са непознатим вакциналним статусом.
„Потврђено је да је 20 лица невакцинисано. Највећи разлог за појаву и епидемију и појединачних случајева морбила је статус невакицисаности. Радимо на томе да обухват целокупне полулације буде већи од 95 одсто“, рекла је она за РТС.
Директорка „Батута“ је рекла да је број вакцинисане деце повећан и то се види и према посетама одељењима за здраву децу.
Према њеним речима, ситуација у вези са грипом је стабилнија, за око 20 процената је пад инфицираних у односу на претходну недељу, а у овој сезони је доминирао је тип А вируса грипа (Х1Н1).

Од почетка године 962 случаја великог кашља

Јовановић је рекла да у овом тренутку од почетка године има 962 потврђена случаја пертусиса (великог кашља).
„Очекујемо да се ситуација може смиривати, и даље апелујемо на повећан обухват вакцинацијом и нарочито на правовремено вакцинисање деце. Треба да радимо на томе да се обухват са 92 одсто повећа на неопходних 95 одсто“, рекла је она.
У 10. извештајној недељи у Србији је, на основу података из популационог надзора над грипом, пријављен 6. 941 случај обољења сличних грипу, саопштио је „Батут“.
У поређењу са претходном недељом бележи се пад броја оболелих за приближно 19 одсто.
У овој извештајној недељи региструје се низак интензитет активности вируса грипа.
Како се наводи у саопштењу „Батута“, на основу података из сентинелног надзора над акутним респираторним инфекцијама пријављено је 13. 312 оболелих, што је за приближно 12 одсто мање у поређењу са претходном недељом.
Највише стопе инциденције обољења сличних грипу регистроване су у Златиборском, Пиротском, Средњобанатском и Шумадијском округу, док се највише узрасно- специфичне стопе бележе у узрасним групама до четири и од пет до 14 година.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала