- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Србин кога воли 20 милиона Турака за Спутњик: „Боримо се за спортску славу“

© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаСрпски кошаркашки тренер Душан Алимпијевић
Српски кошаркашки тренер Душан Алимпијевић - Sputnik Србија, 1920, 14.03.2024
Пратите нас
Ексклузивно
Кошаркаши Бешикташа које са клупе предводи српски тренер Душан Алимпијевић пласирали су се у полуфинале Еврокупа и тако је талентовани стручњак поново потврдио какав потенцијал има. После успеха с Бурсом, сада за Спутњик говори о историјском резултату са клубом који има више од 20 милиона навијача!
Алимпијевић је прве успехе у каријери направио са ФМП-ом, потом је водио Црвену звезду у Евролиги као веома млад тренер, затим исписао историју игравши финале Еврокупа са Бурсом 2022. године, а сада је у полуфиналу Еврокупа са Бешикташом.
Јасно је да Душан спада међу најталентованије српске тренере које наша кошарка поседује.
Јутро после успеха са Бешикташом ексклузивно говори за читаоце Спутњика о великом успеху и еуфорији која влада.
„Како није, мислим, историјски је ово успех јер Бешикташ никада није играо у полуфиналу Еврокупа. Наравно да такав успех у Турској, као нацији која слави спорт, још је и предимензиониран“, рекао је Алимпијевић за Спутњик.
Најефикаснији у екипи Бешикташа у четвртфиналу био је Џона Метјуз са 28 поена, док је Метју Мичел додао 22. У екипи Хапоела истакао се Вил Камингс са 28 поена, док је Џејлан Хорд убацио 16.
Бешикташ је дуел четвртфинала окренуо после минуса од 21 поена.
„Причам од почетка, направили смо одличан стручни штаб. Имамо сјајног кондиционог тренера Марка Секулића који је први кондициони тренер репрезентације Србије. Ради посао фантастично. Екипа нам је веома спремна. Верујемо и када крену ствари по злу да имамо физичке снаге, памети и спреме да се вратимо. Наравно да не желимо да губимо минус 21 па да се враћамо, али кошарка је игра грешака и то се дежава нажалост. Најважније је да смо се вратили“.
Кошаркаши Бешикташа ће у полуфиналу Еврокупа играти са Бургом, који је јуче савладао Прометеј 95:82.
„Шта су шансе, које су шансе биле да прођемо Гран Канарију, па смо прошли? Које су нам шансе давали људи да прођемо Хапоел, па смо прошли. Шансе су једна илузија народу који не верује у свој систем. Дају привидну слику. Идемо од утакамице до утакмице и боримо се за неку врсту спортске славе. Могу да ти кажем да би Бешикташ као организација и као клуб искористити шансу за нешто више ако се буде указала. Врло ћемо јако пригрлити јер овај пут има потенцијала“, каже Алимпијевић.
Бешикташ је у свету спорта познат као клуб који има више од 20 милиона навијача и сви они тренутно славе српског тренера.
„Бешикташ има 20 милиона навијача! То је несхватљиво за наше појмове. Долазим из земље која има око седам милиона људи, а овај клуб има само 20 милиона навијача. То је нешто невероватно, не могу ти то описати, каква је то еуфорија везана за спортске успехе. Када се појавиш у Истанбулу, једном од највећих градова на свету. То је нешто специјално и другачије. Они су пасионирани љубитељи спорта, када се појави овакав успех... слични су нама по том питању“, додао је Алимпијевић.
Треба додати да је и Петар Божић са екипом Лондон Лајонса такође прошао у полуфинале Еврокуп.
Чули смо се синоћ. Наравно, честитали један другом. То су фантастичне ствари за српску тренерску школу, фантастичне ствари“, констатовао је српски тренер.
Да ли Алимпијевић прижељкује да поново ради у Евролиги? На нивоу Еврокупа се више него доказао.
„Знаш како Страхиња, ако сам са 32 године био у Евролиги, људски је очекивати да будем опет. Генерално нити журим, нити умирем у свему томе. Богу сам захвалан на свему што ми је дато. Идемо корак по корак. Искрено да ти кажем чини ми се да је рад најбоља реклама. Из рада долази успех, а онда се појаве и жеље клубова. Имам пуно поверење и са вером у Бога све ће бити како мора“, истиче Алимпијевић.
Репрезентација?
Да ли Алимпијевића можемо да видимо као селектора у неким наредним годинама?
„Као што сам и раније истицао, списак квалитетних и добрих тренера у Србији је дугачак. Савез најбоље зна ко је тај“, закључио је Алимпијевић за Спутњик.
Партизан Хумска - Sputnik Србија, 1920, 14.03.2024
СПОРТ
„Партизанов џелат“ после историјске победе: „Веруј – сад или никад“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала