Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Одржан састанак Радне групе о изборним условима, присуствовала и Ана Брнабић

© Фото : VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEРA VUCKOVICАна Брнабић у Букурешту
Ана Брнабић у Букурешту - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2024
Пратите нас
Председник Владе Србије Ана Брнабић присуствовала је данас састанку Радне групе за унапређење изборних услова, а на њен позив састанку су присуствовали и представници ОДИХР-а, ОЕБС-а, делегације Европске уније у Републици Србији као и представници амбасаде САД у Србији.
Ана Брнабић је упознала учеснике састанка са свиме што је до сада урађено у циљу испуњења препорука ОДИХР-а из финалног извештаја ове институције након избора одржаних децембра прошле године у Србији, саопштено је из Владе Србије.
Што се тиче препоруке број 1, постојећа Радна група, која је оформљена од стране актуелне Владе, ће активно радити на спровођењу препорука ОДИХР-а до формирања нове Владе, када ће бити формирана нова Радна група која ће наставити да на инклузиван начин ради на спровођењу препорука ОДИХР-а са свим релевантним субјектима.
У оквиру препоруке број 2, завршен је рад на Закону о изменама и допунама Закона о избору народних посланика и Закона о локалним изборима, којима се, између осталог, предвиђа да похађање обуке за рад у локалној изборној комисији, односно бирачком одбору, буду услов за именовање у ове органе, како у сталном тако и у проширеном саставу.
У погледу препоруке број 3, ОДИХР је доставио коментаре на Нацрт програма едукације бирача и предложио одржавање радионице у Београду, ради даљих консултација о утврђивању коначног текста програма едукације.
Што се тиче препоруке број 4, одржан је састанак радне групе за анализу података у Јединственом бирачком списку, а 8. марта упућен је позив ОДИХР-у за делегирање техничке помоћи за бирачки списак.
О препорукама број 5 и 6 разговараће се на инклузиван начин са свим релевантним субјектима.
Препорука број 7 односи се на Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ)
Препроука број 8 је још једна препорука која је у потпуности имплементирана, те је број за сада испуњених препорука порастао на три. Републичка изборна комисија је на интернет презентацији објавила податке о родној заступљености у свим локалним изборним комисијама и припрема измену Упутства за предлагање лица у бирачке одборе, тако да ће се подаци о родној заступљености водити на нивоу бирачког одбора, општине/града и целе Републике Србије. Ови подаци ће бити обрађени и за предстојеће београдске изборе.
Када је реч о препоруци број 9, припремљен је Предлог одлуке о изменама и допунама Одлуке Народне скупштине о организацији и раду Службе Народне скупштине.
Препорука 10 захтева измене Устава Републике Србије и за њено испуњење је потребно постићи шири друштвени консензус.
Што се тиче препоруке број 11, завршен је рад на законима о изменама и допунама Закона о избору народних посланика и Закона о локалним изборима, којима се, између осталог, мења досадашње правило и прописује могућност да бирач потписом подржи више изборних листа.
У погледу препоруке број 12, завршен је рад на Предлогу закона о изменама и допунама Закона о избору народних посланика, којим се, између осталог, брише могућност одбијања изборне листе без претходног налагања отклањања недостатка који је разлог одбијања
У циљу испуњења препоруке број 13, договорено је оснивање контакт центра за пријаву кршења ових одредби у оквиру Министарства државне управе и локалне самоуправе. Решењем министра државне управе и локалне самоуправе („Сл. гласник РС“ 19/24 од 13. марта 2024. године), у министарству се успоставља Контакт центар за пријем притужби.
Што се тиче препоруке број 14, предложене су различите мере у заједничком раду са тимовима Поверенице за родну равноправности и Министарством за људска и мањиска права и друштвени дијалог.
На пољу испуњења препоруке број 15, Агенција за спречавање корупције доставила је иницијативу за измену Закона о финансирању политичких активности Министарству финансија, на основу које је то министарство доставило предлог измене Закона о финансирању политичких активности у складу са овом препоруком.
О препоруци број 16 договорено је да се разговара у ширем саставу, на инклузиван начин са свим релевантним субјектима.
Такође, зарад испуњења препоруке број 17, Агенција за спречавање корупције је доставила иницијативу за измену Закона о спречавању корупције Министарству правде, на основу које је то министарство доставило предлог измене Закона о спречавању корупције у складу са овом препоруком.
У циљу испуњења препоруке број 18, наредне недеље биће одржан састанак сталне Радне групе за безбедност новинара.
Препорука број 19 односи се на рад медија.
Када је реч о препоруци број 20, завршен је рад на предлозима закона о изменама и допунама Закона о избору народних посланика и Закона о локалним изборима, којима се, између осталог, уводе додатни критеријуми за признавање мањинског статуса и предвиђају могући докази којима подносоци изборних листа доказују да се кандидати за народне посланике баве мањинским правима
Препорука број 21 је у надлежности судске власти.
Што се тиче препоруке број 22, међународни посматрачи биће и у будућности, као и до сада, добродошли у Србију ради посматрања изборних процеса и имаће све неопходне услове за неометан рад.
Зарад испуњења препоруке број 23, Министарство државне управе и локалне самоуправе је упутило инструкцију свим локалним изборним комисијама, да у циљу омогућавања бољих услова на бирачким местима на дан избора, размотре и изврше адекватну поделу бирачких места на којима гласа више од 1.800 бирача, у смислу образовања два или више бирачких места.
Како би се испунила препорука број 24, Министарство правде израдило је предлог измена Закона о Уставном суду.
Што се тиче препоруке број 25, ОДИХР ће са Републичком изборном комисијом обавити консултације и прецизирати ову препоруку у наредним данима. Републичка изборна комисија је упутила ОДИХР-у молбу за добијање појашњења и детаљнијег образложења ове препоруке. По добијању тражених информација, приступиће се разматрању начина за њено испуњење, наводи се у саопштењу Владе Србије.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала