Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Стано: Састанак главних преговарача Београда и Приштине у уторак у Бриселу

© Фото : Youtube/EU Debates | eudebates.tv/PrintscreenПортпарол високог представника ЕУ за спољну политику Петер Стано
Портпарол високог представника ЕУ за спољну политику Петер Стано - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2024
Пратите нас
Састанак главних преговарача Београда и Приштине биће одржан у уторак, 19. марта у Бриселу, потврдио је портпарол Европске комисије Петер Стано.
Стано је на брифингу за новинаре, на питање Танјуга када ће бити одржана нова рунда дијалога и које ће бити главне теме састанка, рекао да је специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак позвао главне преговараче у Брисел како би наставили разговоре о одлуци такозване Централне банке Косова о укидању динара.
"Имаћемо још један састанак у вези са дијалогом Београда и Приштине уз посредовање ЕУ следеће недеље. Специјални изасланик ЕУ Мирослав Лајчак позвао је у уторак главне преговараче да дођу у Брисел да наставе разговоре, пре свега да наставе разговоре започете пре неколико недеља о одлуци Централне банке Косова у вези са динаром", навео је Стано.
Он је додао да су током претходног састанка у Бриселу, на којем се разговарало о одлуци тзв. ЦБК о укидању динара, решена одређена питања и дотакнуте су неке теме, али да су остала нека која треба да се прате.
"Ово је наставак, али у овој фази са главним преговарачима обе стране", рекао је Стано и оценио да је састанак у фебруару, на којем је Београд престављао главни преговарач Петар Петковић, а Приштину представници тзв. ЦБК, био добар састанак, на који су стране послале кога су сматрале најприкладнијим за разговор након одлуке тзв. ЦБК о укидању динара.
Он није желео да коментарише изјаве приштинске владе у вези са њеним учешћем у претходном кругу разговора, али је додао да су позвали обе стране и препустили њима кога ц́е послати да се позабави питањем које је настало, како је рекао, "као резултат неусклађености и врло једнострано створених проблема у дијалогу".
"Али је добро што смо почели да се тиме бавимо у оквиру дијалога. Тако да ће ово бити наставак, једно од неколико питања на дневном реду следећег уторка", и додао да је "свеукупна примена такозваног Охридског споразума једно од најхитнијих питања" и да ће се у разговору дотаћи и неких његових аспеката.
Изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар рекао је јуче да се нада да ће Приштина бити флексибилна када је реч о уредби о забрани употребе динара на КиМ у разговорима у оквиру дијалога који ће, како је навео, бити одржани у уторак.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала