- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Владимир Ђукановић из Москве: Имамо шта да научимо од Русије кад су у питању избори

© Sputnik / Vitaliy Ankov / Уђи у базу фотографијаВоеннослужащий Тихоокеанского флота голосует на выборах президента России на избирательном участке №502 во Владивостоке
Военнослужащий Тихоокеанского флота голосует на выборах президента России на избирательном участке №502 во Владивостоке - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2024
Пратите нас
На бирачким местима је електронски бирачки списак и тачно можете да видите колико је људи изашло и у сваком моменту да водите евиденцију о излазности, али можете да гласате и на стари начин, каже посланик Владимир Ђукановић који као посматрач прати председничке изборе у Русији.
Петочлана делегација српских народних посланика већ трећи дан се налази у Руској Федерацији где је на позив ове државе међу посматрачима на председничким изборима који су у току.

Имамо шта да научимо од Руса

Адвокат и народни посланик Владимир Ђукановић, један од чланова делегације Скупштине Србије, за наш портал каже да има шта да се научи од Руса по питању функционисања изборног система.

„Већ смо трећи дан овде као делегација српског парламента која овде има улогу посматрача на изборима. Већ смо почели да обилазимо бирачка места и све што смо до сада видели је добро - људи излазе, а избори трају до недеље… Има и занимљивих ствари које бисмо и ми могли да применимо у нашем систему,“ каже Ђукановић.

Како истиче, посебно му се допало што постоји електронски бирачки списак.
„Сви имају на бирачком месту електронски бирачки списак и тачно можете да видите колико је људи изашло и у сваком моменту водите евиденцију о излазности. Допао ми се и начин гласања јер може да се гласа и на „стари“ начин, дакле на папирићима, а и електронски. Једноставно, лични документ ставите на машину, изађу понуђени кандидати, ви штиклирате за кога хоћете да гласате, то јест вашег фаворита, и то је то. Дакле, занимљив формат и то бисмо и ми могли да применимо тако да би то анулирало сваку сумњу у изборни процес,“ напомиње наш саговорник.
Другим речима, каже Ђукановић, Руси су значајно напредовали по овом питању.

Захвални Србији

Наш саговорник додаје да су имали и низ корисних сусрета у Савету Федерације.
„Примила нас је председница Одбора РФ за породицу и председница групе пријатељства са Србијом, разговарали смо о парламентарној сарадњи и они очекују да и ове године имамо посету групе пријатељства Парламента Републике Србије Москви. Веома су нам захвални што нисмо увели санкције Русији, веома нас поштују као државу и наш став да смо независна и суверена земља,“ каже Ђукановић.
Званичну посматрачку делегацију Народне скупштине Републике Србије предводи народни посланик Милимир Вујадиновић а поред њега и Ђукановића као посматрачи на изборима у Москви су народни посланици Бојан Торбица из Покрета социјалиста, Лидија Шарац из Српске народне партије и Дијана Радовић из Социјалистичке партије Србије.
Са нашим парламентарцима међу првим се сусрела Јелена Афанасјева, руководилац групе за сарадњу Савета Федерације са Народном скупштином Републике Србије и члан Комитета Савета Федерације за међународне послове: Она је истакла да је потписана Декларација о стратешком партнерству две земље, као и да је у Савету Федерације формирана и делује Група пријатељства са Народном скупштином Србије, која броји више од двадесет чланова.
Какао је нагласила, неопходно је промовисати развој међурегионалних веза Србије и Русије, јачати интеракцију друштвених, женских и омладинских организација.
Погледајте и:
Председнички избори у Русији - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2024
РУСИЈА
УЖИВО Председнички избори у Русији: Излазност преко 36 одсто; гласали Путин, Лавров, патријарх Кирил
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала