Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић уручио орден Зедеру: Предложили смо му седам ствари, одмах је неке прихватио /фото/

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Републике Србије Александар Вучић и председник Владе Баварске Маркус Зедер
Председник Републике Србије Александар Вучић и председник Владе Баварске Маркус Зедер - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2024
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић уручио је председнику Владе Баварске Маркусу Зедеру, који борави у радној посети Србији, Орден Републике Србије на ленти.
Вучић је изјавио да је Зедеру предложио седам важних ствари у којима могу да сарађују и да је Зедер одмах прихватио један део.
Он је на конференцији за новинаре истакао и да је имао прилику да чује много о геополитичкој ситуацији и шта нам следи и нагласио да се радује даљем унапређењу сарадње са Баварском.
© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Републике Србије Александар Вучић и председник Владе Баварске Маркус Зедер
Председник Републике Србије Александар Вучић и председник Владе Баварске Маркус Зедер - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2024
Председник Републике Србије Александар Вучић и председник Владе Баварске Маркус Зедер
Вучић је, говорећи о стварима које је предложио Зедеру, рекао да је прва рад Мешовите српско-баварске комисије, за коју је рекао да ће са српске стране бити предложена на министарском нивоу.
Као другу ствар, Вучић је издвојио сарадњу са Техничким универзитетом у Минхену, који се сматра "кровом Европе" по резултатима и успесима.
Како је рекао, то је предузетнички универзитет у коме се налажи све најважније у Европи у тој области.
"Рекао сам да смо спремни да платимо за отварање кампуса тог универзитета у Београду. Били бисмо срећни да постоји кампус", рекао је Вучић.
Као трећу ствар, Вучић је издвојио сарадњу истраживачких заједница и нагласио да та заједница у Баварској има огромне успехе и истраживачке капацитете и да се у те ствари улаже 5,5 милиона евра.
"Само Баварска има више департмана за истраживање вештачке интелигенције него Шпанија и Италија заједно. Зато је важно да учимо од Баварске, од вештачке интелигенције, роботике, супер компјутерингу...", рекао је Вучић.
Према његовим речима, четврта ствар је сарадња са индустријом и пословном заједницом.
"И у Источној Европи су оперативни Фраунхофер, који има платформу за примењену вештачку интелигенцију за материјале и производњу на Техничком универзитетима у Чешкој и Пољској. Ми бисмо волели да се слично присуство оствари и у некој од истраживачких институција у Републици Србији", рекао је он.
Као пету важну ствар, Вучић је издвојио да баварско државно министарство за економију управља мрежом представништава у 30 држава света, као и да је замолио Зедера да једно такво представништво буде отворено и у Београду.
"Шеста тачка, Баварска поседује врхунску експертизу на плану интернационализације пословања малих и средњих предузећа као и дигитализације њихових пословања и они ће 10. априла одржати конференцију посвећену Албанији. За нас је свака врста размене мишљења и ближег упознавања са баварским искуствима у вези са интернационализацијом пословања малих и средњих предузећа од суштинског значаја", рекао је Вучић.
Као седму тачку, Вучић је издвојио практичну обуку радне снаге и истакао да би то било занимљиво за Србију у области аутоиндустрије, индустријске механике и електронике и обраде метала.
Додао је и да је свака врста сарадње у ИТ сектору такође добродошла.
"Више од свега, ми изузетно ценимо начине на које се председник владе Баварске обраћа Србији и њеним грађанима. То је човек који изузетно добро познаје историју, али и човек који уме, без обзира на огромну снагу Баварске, а Баварска има десет пута већи БДП него што га има Србија, и да покаже поштовање и да покаже да у нама види партнере и пријатеље. Ја сам му на томе бескрајно захвалан. За мене је ово дан од изузетног значаја", закључио је Вучић.
Он је данас дочекао Зедера на аеродрому "Никола Тесла", а потом су у Палати Србија имали састанак, после кога је уследио и састанак делегација Србије и Баварске.

Зедер: Показатељи српске економије иду навише, подржаћемо Експо у Београду

Зедер је изјавио да показатељи српске економије иду јако на горе и најавио интензивирање сарадње и учешће баварских предузећа на специјализованој Међународној изложби Експо 2027. у Београду, због чега ће бити основано представништво Баварске у главном граду Србије.
"Експо је огромна шанса и могућност која ће заиста унапредити Србију. И ми ћемо то подржати и желимо добро да организујемо учешће баварских предузећа која су спремна да инвестирају овде и послуже као добављачи. Мислимо да је Експо јако добра економска шанса", рекао је Зедер.
Нагласио је да је Србија осетно унапредила своју економију.
"Показатељи иду јако на горе, мало боље него и у Немачкој. То је интересантно тржиште за нас. Покрајина Баварска има највећи извоз не само у Немачкој већ можда и у целој Европи. Посветићемо велики значај интензивирању наших економских односа и зато ћемо и основати представништво Баварске у Србији", рекао је Зедер.
Додао је да је данашња посета Србији, њега као премијера, али и других министара из баварске владе јасан знак да ће се ићи у том правцу.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала