- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Митар Ковач из Москве: У Русији су свесни колико су ови избори битни за будућност земље

© Sputnik / Лола ЂорђевићПроф. др Митар Ковач
Проф. др Митар Ковач  - Sputnik Србија, 1920, 16.03.2024
Пратите нас
На председничким изборима у Русији бирачима је јасно колико су они битни за будућност земље. Зато влада нека врста референдумске атмосфере, иако нема оне хистерије као што је има код нас у Србији када су у питању избори.
Овако професор др Митар Ковач, директор Евроазијског безбедносног форума и народни посланик покрета „Ми - глас из народа“ објашњава његово виђење председничких избора у Руској Федерацији на којима учествује као посматрача на позив руске Думе.

Велико поштовање за Србе и Србију

Како каже за Спутњик, они су јуче допутовали у Москву и одмах су имали разговоре са представницима Думе поводом обавеза који их чекају.
„Наравно највише смо разговарали у вези са одржавањем избора, обилазака гласачких места и процеса одржавања ових избора. У ствари уопште о атмосфери која влада дан уочи финиша ових избора," каже Ковач за Спутњик.
Он такође истиче да су на сваком месту, било да је то на улици или ресторану или у некој од државних институција, сви веома љубазни према нашим посматрачима и да се тај братски дух осећа између два народа на сваком кораку.
„Имали смо и неколико запажених изјава за њихове медије које углавном занима наш став око избора који су у току. Оно што такође пада у очи јесте да Москва није, као што се код нас то дешава, окићена билбордима са разним порукама него је све умерено,“ напомиње Ковач.
Он истиче и да је свима у Москви и целој Русији јасно како су ови избори битни за будућност и да се у складу са том свешћу и понашају.

Покушаји упада са украјинске територије

„Мислим да влада нека референдумска атмосфера посебно што је њихов народ свестан да мора да се бори за слободу и безбедност Руске Федерације и да су силе са Запада на све начине покушале, и даље покушавају да створе атмосферу угрожености РФ,“ истиче Ковач.
Ситуацију из Украјине, како је навео, уз помоћ Запада Кијев жели да пренесе и на области у Русији, и то у Курској и Белгородској области, где је последњих дана било различитих покушаја терористичких акција и неуспелих упада на руску територију од стране украјинске војске и терорисања цивилног становништва.
Иначе, у суботу су сви наши посматрачи били и на опелу владици Антонију који се недавно упокојио у Москви које су држали заједно српски патријарх Порфирије и патријарх московски и целе Русије Кирил.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала