- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Поништавање после покоравања: Нове опомене Мишела Уелбека | Орбита културе

© SputnikОрбита културе
Орбита културе - Sputnik Србија, 1920, 16.03.2024
Пратите нас
Зашто је последње дело Мишела Уелбека „Поништено“ већ проглашено најбољим романом 21. века једно је од питања за госте „Орбите културе“ књижевног критичара и писца Мухарема Баздуља и преводиоца Уелбекове књиге Владимира Д. Јанковића.
Размотрићемо да ли због тога што је реч о великом роману нашег времена који дијагностификује стање појединца на Западу или због медијске поруке која је претходила објављивању, по којој је реч о последњем Уелбековом делу, какве сличности постоје између најконтроверзнијег француског писца и његовог знаменитог колеге и сународника Балзака, на шта нас Уелбек упозорава и опомиње.
О јединственом Мартовском фестивалу документарног и краткометражног филма, једном од најстаријих у Европи и свету који се 71. пут одржава од 26. до 30 марта, о богатом програму чију окосницу чине приче о малим људима, али и о спортским и музичким легендама попут Мирослава Чангаловића и Николе Пилића – за Спутњик говори уметнички директор фестивала Дејан Дабић.
Зашто и данас после пола века изузетне светске каријере застане када чује неку стару песму, поготово са старог Косова или јужне Србије, колико се њихова безвременска енергија лако облачи у захтевно џез одело, зашто је и данас луд за Микеланђелом, Достојевским и изворном музиком – за Орбиту културе открива наша и светска џез звезда Стјепко Гут, а уочи концерта уприличеног поводом стотог рођендана Војислава Бубише Симића.
Зашто је Урош Предић пандан Чика Јови Змају а зашто су га савременици доживљавали као Дон Кихота, колико је Предић успео својом посвећеношћу духовности, традицији и добру да унапреди достојанство српске свакидашњице – објашњава Игор Борозан, историчар уметности и коаутор изложбе радова Уроша Предића отворене у галерији САНУ.

О емисији „Орбита културе“

Орбита културе“ прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.
У жељи да афирмише праве вредности, остаје верна сопственом слогану који гласи: „Када има културе, нико не примећује, а када је нема — примете сви“.
Спутњикову „Орбиту културе“ уређује Дејана Вуковић, а емитује се сваке суботе у 10.00 на таласима Радија Студио Б.
Орбита културе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала