- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Патријарх Кирил и Порфирије служили заупокојену литургију у Москви у спомен на српског епископа

© Sputnik / Ramil Sitdikov / Уђи у базу фотографијаРуски патријарх Кирил
Руски патријарх Кирил - Sputnik Србија, 1920, 16.03.2024
Пратите нас
Патријарх московски и целе Русије Кирил и патријарх српски Порфирије ислужили су заупокојену литургију у Саборном храму Христа Спаситеља у Москви, у оквиру које је предвиђен парастос за епископа моравичког Антонија (Пантелића) који је преминуо 11. марта.
Служби су присуствовали бројни архијереји и свештенослужитељи Руске и Српске православне цркве.

"Владика Антоније је волео Руску цркву, руски народ, и ми смо осетили искреност те љубави. И ми смо њега због тога волели, поштовали, ценили као достојног представника братске српске цркве. Тешко је и замислити да он више није са нама – физички, у овоземаљском животу. Али је несумњиво данас са нама и остаће у сећању цркве", рекао је патријарх Кирил током беседе.

Погреб ће бити у порти храма Светих апостола Петра и Павла подворја Српске цркве у Москви, где је епископ моравички Антоније службовао осамнаест година, наведено је у саопштењу Српске православне цркве.
Патријарх Порфирије допутовао је у Москву како би присуствовао опелу, а током јучерашњег дана се састао са патријархом московским и све Русије Кирилом.
Заједно са патријархом Порфиријем у руској престоници су и епископи горњекарловачки Герасим, Ваљевски Исихије, Ремезијански Стефан, Јегарски Нектарије, Топлички Петар, као и министар за рад, запошљавање, борачку и социјалну политику Србије Никола Селаковић, који је ту у име председника Србије Александра Вучића.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала