Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Ево предлога за Американце: Нек одмах повуку признање Косова и добијају Генералштаб – заувек!

© AFP 2023 / ANDREJ ISAKOVICA man walks past the building of former federal military headquarters in Belgrade on March 24, 2010, destroyed during the 1999 NATO air campaign against Yugoslavia.
A man walks past the building of former federal military headquarters in Belgrade on March 24, 2010, destroyed during the 1999 NATO air campaign against Yugoslavia. - Sputnik Србија, 1920, 17.03.2024
Пратите нас
Американци су изгледа решили да опросте Србима што су им разарали државу. План је да њихови богаташи добију велелепну зграду Генералштаба у центру Београда коју су НАТО пројектилима срушили у агресији 1999. године.
Делује надреално, али постепено као да постаје реалност.
Трампов зет Џеред Кушнер обелоданио је лаконски, једним твитом, намеру да његова компанија инвестира велики новац у овај споменик америчког и НАТО злочина у срцу Србије.

Американци трљају руке

Идеја је, да се архитектонско ремек-дело Николе Добровића у артерији српске Престонице, у Улици Кнеза Милоша, претвори у хотел са „милион“ звездица у пословни простор за јаке бизнисмене и у станове за милионере.
Замисао је, ваљда, да пошто држава Србија нема новца да среди, очисти, уреди и преуреди овај значајни споменик културе, да се све лепо преда америчким инвеститорима који имају и паре и планове. Свима лепо, сви трљају руке.
И није то можда ни најштетнији део овог „пословног аранжмана“ чије економске ефекте у овом моменту нико није у стању ни да анализира.
Нећемо овога пута улазити ни у естетске и урбанистичке критеријуме и последице по Београд, јер још није објављен никакав конкретан пројекат већ само верзија из пера вештачке интелигенције, односно, анимација како мали Кушнер замишља будући „генералштаб“.
Али, изгледа да се ђаво поново крије у детаљима, у порукама између редова и у оним малим словима које ретко читамо у уговорима. Има нешто још опасније што се назире из мрака и шута Генералштаба.

Гренел открива дубинску идеју

Паралелно са Кушнеровим твитом, суштинску и дубинску идеју пројекта, објаснио је за српске медије Ричард Гренел, Трампов сарадник и бивши известилац САД за Балкан.
Он је поручио да је овај посао од милијарду долара прилика да амерички инвеститори преуреде бивши Генералштаб Југославије што симболизује огроман напредак који је учињен у залечењу рана из прошлости.
А затим је испалио кључну реченицу:
„Овај пројекат претвориће симбол претходног сукоба у мост пријатељства и обнове“, објаснио је Гренел.
Значи, Вашингтон ће наставити да наоружава Приштину, да жмурећи подржава етничко чишћење Срба из јужне покрајине и да захтева чланство лажног Косова у УН.
Вашингтон ће наставити да тражи од Београда да окрене леђа Милораду Додику и Републици Српској.
Вашингтон ће сваки дан притискати Србију да погази традиционално пријатељство са Руском Федерацијом и да уведе санкције Москви.
Али, градићемо мост пријатељства тако што ћемо центар Београда да предамо америчким инвеститорима.
Идеја је да Србија окрене нову страницу односа са Америком тако што ће јој дати најатрактивнију локацију у средишту Србије.
Занимљиво и јако инвентивно.

Одабран моменат

Вест о америчком „спасавању“ Генералштаба лансирана је неколико дана пре обележавања 25 година од злочина Западне алијансе над нашом земљом.
И пар дана пошто је Русија обелоданила да ће у Уједињеним нацијама покренути расправу о одговорности НАТО за агресију над Југославијом 1999. године.
Велика светска битка води се четврт века од страшног злочина над нашом земљом.
Она се осећа сада чак и у аветињској згради Генералштаба која нас све подсећа на дане ужасне агресије и поносне борбе нашег народа.
И на крају, ево једног конструктивног предлога за Американце:
Нек одмах повуку признање Косова и добијају зграду Генералштаба – заувек (Forever)!
Џаред Кушнер - Sputnik Србија, 1920, 16.03.2024
СРБИЈА
Зет Доналда Трампа објавио шта планира са зградом Генералштаба у Београду
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала