- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Макрон: Могућа копнена операција против Русије у Украјини

© AP Photo / Aurelien MorissardПредседник Француске Емануел Макрон
Председник Француске Емануел Макрон - Sputnik Србија, 1920, 17.03.2024
Пратите нас
Није искључено да ће бити спроведена операција за супротстављање руској војсци у Украјини, изјавио је француски председник Емануел Макрон у интервјуу листу „Паризијен“.
„Могуће је да у неком тренутку, а ја то не желим и нећу иницирати, бити неопходно да се изврше операције на терену, какве год да су, како би се супротставиле руској војсци“, рекао је он и додао да се снага Француске огледа у томе што она то може да уради.
Лист „Телеграф“, позивајући се на европске дипломате, пише да је Макрон променио тон када говори о Украјини због очајничке жеље да Паризу врати престиж на светској сцени.
„Они га описују као лидера који због променљивог политичког окружења, очајнички жели да га сматрају доминантном силом у Европи, како на међународној сцени, тако и у Француској“, наводи се у материјалу.
Западни политичари су навели и несугласице између француског председника и немачког канцелара Олафа Шолца што је, такође, утицало на промену става Макрона према сукобу у Украјини.
Подсетимо, председник Француске је крајем фебруара, на прес конференцији после састанка посвећеног подршци Украјине, изјавио да се не може искључити могућност слања снага у Украјину, мада о томе нема консензуса међу европским лидерима.
У Кремљу су након тога поручили да у случају уласка западних снага у Украјину неће бити реч о вероватноћи, већ о неизбежности директног сукоба Русије и НАТО.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала