- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Урош Ђурић: Српски отпор је створио националну свест

© Sputnik / Спутњик СрбијаМаша Радовић и Урош Ђурић
Маша Радовић и Урош Ђурић - Sputnik Србија, 1920, 17.03.2024
Пратите нас
Мени никад није било јасно зашто су у Црвеној звезди узели назив Делије које су биле ужасне, турске, војне, полулегалне формације дивљих банди које су пљачкале и убијале управо Србе, а нису се назвали Хусарима који су били истински српски витезови, каже Урош Ђурић.
Ако погледате било коју књигу о томе видећете да ако је нешто био допринос светском ратовању то је била та српска лака коњица која је управо те Турке одувала, додаје он.
Гостујући у емисији „Маша и...“ сликар и глумац Урош Ђурић открио је у којим бојама види данашњи свет, шта очекује од развоја вештачке интелигенције али и како се аутономија, на коју алудира наслов његове предстојеће изложбе, одражава на његово целокупно стваралаштво.
„За сада се у великој мери глобално води, не само у уметности, него уопште, у свим облицима структурним наших живота, једна борба са смислом, са смисленошћу. Ми присуствујемо чињеници да се иде ка томе да се врло брзо укине новац, да платежно средство буде само картица. Ви сте до те мере у сваком тренутку, не само праћени, него се од вас очекује да сте нон-стоп на услузи, да сте нон-стоп доступни. Та општа доступност је, у ствари, заморна. Она вам не оставља баш много тога у животу“, рекао је Ђурић.
Говорећи о непостојању свести о идентитету код Срба, наш саговорник је навео примере утицајних личности из српске историје за које се мало зна, од Милице Деспине преко Теодора Јанковића – Миријевског до фамилије Милорадовић.
„Жао ми је што управо тај период није довољно присутан у нашој свести јер то су те културе отпора које су заправо створиле ту српску националну свест. То је створило српску националну свест. Зато што је она морала, оног тренутка када је аристократија почела да нестаје негде да опстане. И онда је тај народни суверенитет управо стваран на тој култури отпора од 16. до 19. века. И то је врло значајно разумети“, закључио је Ђурић.
Гостујући у емисији „Маша и...“ Урош Ђурић открива у којим бојама види данашњи свет, шта очекује од развоја вештачке интелигенције али и како се аутономија, на коју алудира наслов његове предстојеће изложбе, одражава на његово целокупно стваралаштво.
Са анђелом из култног филма „Ми нисмо анђели“ разговарали смо и о (не)постојању свести о идентитету код Срба, али и о спутавању уметности у 21. веку.

О емисији „Маша и ...“

„Маша и ...“ је емисија портала Спутњик Србија у којој новинарка Маша Радовић у форми кратког видео-интервјуа разговара са познатим личностима из света политике, културе, спорта... Емитује се сваке друге недеље у 19.00.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала